Goh! Linkse ambtenaren dokteren het ook eindelijk uit: 'Pardon voor asielzoekers werkt averechts!'

Geen categoriejun 05 2019, 12:00
Iedereen met meer dan anderhalve hersencel weet dit natuurlijk al járen, maar in de linkse ambtenarenkwartieren van Den Haag komen ze er nu ook eindelijk achter: als je een ordelijk asielbeleid wil, moet je ophouden met 'generale pardons', 'kinderpardons', 'discretionare bevoegdheden' en andere fratsen waardoor uitgeprocedeerde asielzoekers niet terugkeren naar hun thuisland. Bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid valt het kwartje ook eindelijk.
Het kost de rechtse politiek jaren aan beargumenteren, politieke gevechten aangaan, strijd leveren tegen rechters en Europa... maar dan heb je ook eindelijk wat. Het ministerie van Justitie en Veiligheid vroeg zich namelijk af hoe het komt dat zoveel asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd niet willen terugkeren naar waar ze vandaan komen. Men ging het onderzoeken... en wat blijkt? Het eigen hartjes-en-bloemetjesbeleid was er de oorzaak van. Kappen met zo vaak met het hand over het hart strijken, was de eenduidige boodschap, van een onderzoeksteam van het ministerie zelf. Zoniet, dan gaat het je nooit lukken de zogeheten 'vertrekbereidheid' op te vijzelen. De Telegraaf:

"Pardonregelingen vormen een ondermijning van het terugkeerbeleid voor asielzoekers.

Dat concludeert de onderzoekscommissie Van Zwol, die in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid onderzoek deed naar lange asielprocedures. „Gebruik van discretionaire bevoegdheden na afloop van procedures en rechterlijke uitspraken, en pardonachtige regelingen werken averechts op vertrekbereidheid”, merken onderzoekers op. „Dit soort procedures en regelingen voeden de hoop die mensen hebben om toch te mogen blijven.”

In Den Haag gaan ze er nu vast 'voortvarend' mee aan de slag. Niets krijgt de neuzen in de Tweede Kamer immers zo snel dezelfde kant uit als de conclusies van een onderzoeksrapport. Maar toch: er hoeft straks weer één zielig geval in de media te komen, en de linkse harten bloeden weer van verdriet. En ja hoor: dat komt er gewoon wéér een pardonregeling. Wat ik je brom.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten