Google én Apple gaan samenwerken om corona te 'tracken' op smartphones

Google én Apple gaan samenwerken om corona te 'tracken' op smartphones

De twee machtigste tech bedrijven die de handen ineen slaan om ons allemaal 24/7 in de gaten te houden? What could go wrong?

Google en Apple hebben laten weten dat ze gaan samenwerken om overheden te "helpen" in de strijd tegen het nieuwe Chinese coronavirus. Ze gaan de handen ineen slaan omdat zij beter in staat zijn corona-apps te ontwikkelen die de overheden willen gebruiken. De NOS legt uit:

Met corona-apps kunnen overheden in kaart brengen met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Daarbij is het de bedoeling dat er zo weinig mogelijk informatie op de server van een overheid wordt opgeslagen, om de privacy te beschermen... De techbedrijven benadrukken dat beveiliging en privacy een belangrijk onderdeel van contactonderzoek moeten zijn. De twee concurrenten werken samen om ervoor te zorgen dat het onderzoek op apparaten van beide bedrijven hetzelfde werkt.

Er komen twee fases aan. In de eerste fase komt er een "speciale mogelijkheid voor overheden en gezondheidsautoriteiten om apps voor contactonderzoek uit te brengen." De tweede stap wordt contactonderzoek vervolgens "volledig in beide mobiele besturingssystemen geïmplementeerd."

Dit is dus écht gewoon doodeng. Apple en Google zijn twee van de drie machtigste (tech) bedrijven ter wereld -- de andere is Facebook, maar niemand die eraan twijfelt dat Zuckerberg ook best bereid is om mee te werken aan dit project mocht dat nodig zijn (lekker inloggen op de nieuwe apps met je Facebook account!). Als deze bedrijven de handen ineenslaan én ook nog eens samenwerken met overheden krijg je een heel enge situatie, waarin al ons doen en laten in de gaten gehouden kan worden.

Als dit gebeurt heb je het écht over een 1984-achtige nieuwe werkelijkheid. En dat zou ons allemaal zorgen moeten baren.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer