Begroting federale overheid Verenigde Staten wéér afgekeurd: derde 'shutdown' onder Donald Trump

Begroting federale overheid Verenigde Staten wéér afgekeurd: derde 'shutdown' onder Donald Trump

De verwijten gaan natuurlijk weer over en weer in de Verenigde Staten. Ach, het is ondertussen al de derde keer dat onder het presidentschap van Donald Trump de begroting niet wordt goedgekeurd door het congres. En zo lang de federale regering en het congres het oneens zijn mag de federale overheid beperkt geld uitgeven: een 'shutdown'. Hierdoor zijn tal van voorzieningen gesloten zoals parken. De meest cruciale diensten blijven draaien zoals defensie, penitentiaire inrichtingen en de Amerikaanse grensbewaking. De reden voor de shutdown? Het pakket van ruim vijf miljard dollar dat in de begroting wordt vrijgemaakt voor het bouwen van de verkiezingsbelofte van Trump: de grensmuur met Mexico.

Iedereen herinnert zich natuurlijk het grote plan van Donald Trump tijdens de verkiezingen in 2016. Grote projecten spreken natuurlijk tot de verbeelding en zo ook de grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Dit in een poging om illegale migratie te stoppen en de grenzen beter te beveiligen. De democraten zijn tegen dit plan, want zij zien liever meer migratie. Hoe meer mensen het land binnenkomen die afhankelijk zijn van uitkeringen hoe beter, want dat levert de 'sociale' democraten extra stemmen op. De republikeinen willen dit natuurlijk voorkomen en zijn op zoek naar manieren om de migratie te beperken.

De bouw van zo'n muur is helemaal geen gek idee om dat te bewerkstelligen. Maar naast incidentele investeringen in de bouw moet het hekwerk ook worden onderhouden en bewaakt. Een duur grapje dus en de democraten liggen dwars. Een muur op zichzelf is namelijk niet zoveel waard. Als ultiem pressiemiddel blokkeren de democraten daarom de begroting van Trump en eisen dat deze post uit de begroting wordt verwijderd. Hierdoor krijgen federale ambtenaren deze maand geen loon uitbetaald en zijn dus tal van voorzieningen niet toegankelijk. En het is niet de eerste keer! Dit is al de derde 'shutdown' voor Trump.

NU.nl spreekt over een eventuele nucleaire optie die de Republikeinen kunnen gebruiken om hun plannen alsnog bezegeld te zien. Nu zijn er 60 stemmen in de senaat nodig alvorens de begroting wordt goedgekeurd, maar via een truc met de regels kan dit aantal worden verkleind naar 51. Volgens sommigen zou dit het vertrouwen in de politiek en de tegenstelling tussen republikeinen en democraten geen goed doen. Maar niet alleen de democraten zitten Trump dwars. Ook in zijn eigen partij krijgt hij flinke kritiek. Bijvoorbeeld op de wijze waarop hij omgaat met de casus Khashoggi.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties