GroenLinks wil geen verhoging btw

Geen categoriejun 22 2015, 8:00
Jesse Klaver van GroenLinks ziet niets in een mogelijke btw-verhoging.
De relatief nieuwe fractieleider van zijn partij zegt dat een btw-verhoging een "botte maatregel" is die ook nog eens "veel ongewenste effecten" zal produceren. Daarom kan Klaver dit deel van het belastingplan van Rutte II niet steunen.
Ook is Klaver het oneens met andere maatregelen die het kabinet graag wil nemen:
"GroenLinks wil een fundamentele herziening van het belastingstelsel. Wij zitten niet aan tafel om de btw te verhogen, maar omdat we klimaatverandering willen aanpakken, ongelijkheid willen terugdringen en mensen aan een baan willen helpen."
Zo wil hij niet dat alle extra opbrengsten in lastenverlichtingen worden gestopt. Wat hem betreft moet een deel van de opbrengsten gebruikt worden om uitkeringsgerechtigden te helpen. Een ander deel zou wat hem betreft naar publieke diensten zoals de (thuis-)zorg moeten gaan.
Daarnaast wil hij de belastinghervormingen 'betalen' door bedrijven die het milieu op de één of andere manier zouden vervuilen meer te belasten, en door multinationals "aan te pakken" die zich schuldig zouden maken aan belastingontwijking.
Wat dat laatste betreft is belastingontwijking niet illegaal. Belastingontduiking is dat wel, maar dat is iets heel anders. Zoals Encyclo.nl uitlegt:
Belastingontwijking is het verlagen van de belastingdruk door belastingplichtigen waarbij binnen de grenzen van de wet gebleven wordt. Ontwijking moet niet worden verward met belastingontduiking, waarbij de wet wordt overtreden.
Ondertussen is GroenLinks dus duidelijk tegen de belastingplannen van het kabinet. De komende dagen komen andere partijen vrijwel zeker ook naar buiten met hun eigen kritiek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten