Grutjes! Steeds meer vrouwen in economische topposities, maar slechts 8,5% van het totaal

Geen categoriesep 04 2019, 21:00
Het aantal vrouwen aan de top neem toe. Dat is de suggestie van de NOS vandaag met het artikel "aandeel vrouwen in bestuur grote bedrijven gestegen". Het klopt deze keer 100%: het aandeel van vrouwen in topposities bij beursgenoteerde bedrijven is gestegen van 5,7% naar 8,5% aldus de Female Board Index 2019. Met andere woorden: het aantal vrouwen als CEO is nog altijd erg laag.
Overigens schijnt er een trend te zijn naar meer vrouwen in topposities, maar vooralsnog zijn het er nog erg weinig.
Want laten we even realistisch zijn, met een aandeel van 8,5% is het aandeel van vrouwen gewoon erg laag. Dat is een feit, maar wat men daar van vindt -de opinie- is een andere discussie. Dat vrouwen een beperkt aandeel hebben bij grote beursgenoteerde bedrijven hangt wellicht samen met het feit dat vrouwen vaker worden ontslagen dan mannen, maar zeker weten we het niet.
Wereldwijd gezien is het aantal vrouwen aan de top ook erg laag. De Forbes 500-ranking laat zien dat slechts 24 CEO's van de 500-bedrijven van het vrouwelijke geslacht zijn. Wat verklaart dit verschil precies? Een studie uitgevoerd door Corinne Post, zij moet het wel weten, liet zien dat vrouwen in leiderschapsposities vooral floreren wanneer er wordt gewerkt in diverse teams ook zijn vrouwen beter in multitasking.
Bij topbedrijven zie je echter veel standaardisatie in alle lagen van de organisaties vanwege argumenten voor economische efficiëntie. Het is wellicht ook om die reden dat vrouwen bij de grote beursgenoteerde bedrijven zo'n klein deel van de taart opeten. Dat er echter een trend gaande is om meer vrouwen dezelfde kansen te bieden en mensen zich bewust worden van groepspreferentie is eveneens interessant.
In ieder geval is de stijging van het aandeel van vrouwen in topposities een significante stap vooruit. Statistisch gezien dan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten