'Haat'moskee in Den Haag moeilijk aan te pakken volgens Kabinet: totale onzin stelt Pieter Omtzigt

Geen categoriemei 31 2018, 14:00
In Den Haag is de as-Soennahmoskee vaak negatief in het nieuws gekomen. In deze moskee komen predikers met verhalen over vrouwenbesnijdenis, 'haat' jegens ongelovigen' en steniging voor. Daarnaast krijgt de moskee financiering uit conservatieve Golfstaten, maar toch geniet de moskee ondanks alles een zogeheten ANBI-status. Volgens de wet is deze moskee dus financieel gezien een 'goed doel'. Het Kabinet kan er naar eigen zeggen niet veel aan doen.

Staatssecretaris Snel erkent dat zulke uitingen 'evident in strijd zijn met het algemeen belang', maar benadrukt tegelijkertijd dat het 'niet vanzelfsprekend' is dat de moskee daardoor zijn ANBI-status verliest. De Belastingdienst moet daardoor eerst een onderzoek doen. 'Het gaat dan met name om de vraag of aan de wettelijke norm van ten minste 90% het algemeen nut dienend nog wordt voldaan en overeenkomstig de daartoe bestemde gelden wordt besteed', aldus Snel. Of het prediken van vrouwenbesnijdenis en steniging onder die overige tien procent valt, is onduidelijk.

De moskee geeft op de website daarnaast geen duidelijkheid over de exacte bestedingen en activiteiten, terwijl de ANBI-status dat wel verplicht. Ook dit zou volgens Snel reden kunnen zijn om de belastingvoordelen af te nemen, hoewel het in de praktijk eigenlijk nooit zo ver komt. 'Geconstateerde omissies die voortvloeien uit de publicatieplicht worden nagenoeg altijd na een oproep daartoe door een instelling hersteld', schrijft hij.

Het is af en toe heel frustrerend dat door bureaucratische rompslomp dit soort instellingen niet aangepakt kunnen worden. Het is lachwekkend en ik kan mij ook best voorstellen dat die mensen van de moskee daar net zo over denken. Op een positieve manier natuurlijk, want zij genieten nog steeds de financiële voordelen, terwijl de Belastingdienst nog een onderzoek moet starten. Hoe lang zo een onderzoek gaat duren, dat is dan ook nog maar de vraag. Als we Snel moeten geloven is het dan nog geen eens zeker dat er iets aan gedaan kan worden na het onderzoek.
Gelukkig hebben we nog steeds oplettende kritische Kamerleden, zoals Pieter Omtzigt. Hij mag dan wel parlementariër zijn van een partij die in de coalitie zit, dat betekent niet dat hij stil zit. Sterker nog, Omtzigt stelt dat het Kabinet totaal aan het verkeerde eind zit:

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemt de beantwoording van Snel 'schokkend'. Volgens hem is ingrijpen bij de moskee wel degelijk mogelijk. ,,Bij meer dan duizend niet-kerkelijke ANBI’s is de status ingetrokken omdat ze niet aan de publicatie-eisen voldeden. Dat kan dus ook gewoon bij de As-Soennahmoskee."

Omtzigt spreekt van een 'vrijbrief' voor religieuze ANBI's. ,,Bij ‘gewone’ ANBI’s wordt de status ingetrokken als zij niet aan de publicatievoorwaarden voldoen. Bij religieuze ANBI’s wordt de status dus helemaal nooit ingetrokken, ook al voldoen ze niet aan de voorwaarden." Hij roept de Belastingdienst op te handhaven op die publicatieplicht.

De regering en de overheid lijken dus vooral een nadruk te leggen op niet-kerkelijke ANBI's. Dit zou regelrecht in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel. In deze tijden waarin moslimextremisme een groot gevaar vormt in de Westerse wereld, moet er juist een strengere controle zijn op dit soort organisaties en alle voordelen die ze genieten. We weten vaak niet wat er achter de deuren gebeurt, maar als we iets constateren dat niet door de beugel kan, dan moeten we kunnen ingrijpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten