Haha! Zittende PvdA-Kamerleden doen huiliehuile: ze staan allemaal laag op de kieslijst

Geen categoriedec 21 2016, 9:00
Lodewijk Asscher geeft de voorkeur aan PvdA'ers met wie hij zelf samen heeft gewerkt in het kabinet. Dit betekent dat zittende Kamerleden genoegen moeten nemen met een plekje onderaan de lijst, op een welhaast onverkiesbare positie.
De PvdA staat op zo'n 10 zetels in de meest recente peilingen. Dat is natuurlijk goed nieuws voor Nederland, maar het is nogal problematisch voor huidige Kamerleden. Die zijn immers bang dat ze hun baan gaan verliezen. En ja, dat gaat vrijwel zeker gebeuren. Op dit moment zitten er immers 38 PvdA'ers in het parlement. Als er daar maar tien van overblijven kunnen minimaal 28 PvdA'ers op zoek naar een andere carriere.
Schrijf ik nou 'minimaal'? Ja, dat klopt. Asscher heeft de top 10 namelijk volgestopt met mensen die hem al tijden steunen. En daar zijn de overige Kamerleden absoluut niet blij mee:

Voor veel PvdA-Kamerleden is het na de verkiezingen einde oefening. Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt dat slechts 12 van de huidige 35 PvdA-Kamerleden in de top 25 staan...

FNV-bestuurder Gijs van Dijk is de hoogste nieuwkomer op de lijst. Hij staat op nummer drie. Lijsttrekker Lodewijk Asscher had hem gevraagd. Nummer twee wordt Khadija Arib, zo werd vorige week al bekend...

De nummers vier en vijf op de kandidatenlijst zijn voor oude rotten Sharon Dijksma en Jeroen Dijsselbloem. Op de zesde plaats volgt de huidige fractievoorzitter Attje Kuiken. Financieel specialist Henk Nijboer staat op zeven. De plekken acht en negen zijn weer voor twee nieuwkomers: publiciste Kirsten van den Hul en de Groningse gedeputeerde William Moorlag.

Volgens RTL-correspondent Roel Schreinemachers zitten veel PvdA-Kamerleden er dan ook helemaal doorheen. "Een groot deel van de huidige PvdA-Kamerleden," legt hij uit, "wilde door, maar omdat de partij er zo beroerd voor staat in de peilingen was al wel duidelijk dat er bij de samenstelling van de lijst veel slachtoffers zouden vallen."
Dat was natuurlijk al duidelijk, maar ieder individueel Kamerlid hoopte natuurlijk dat hij of zij het persoonlijk wel zou redden. In verreweg de meeste gevallen is dat dus niet zo... en dus is de hele fractie depressief. Dat geldt met name voor Mei Li Vos (die niet eens in de top 30 staat), Jan Vos, en de Nederturkse Yasmine Cegerek. Die laatste twee kondigden gisteren al aan dat ze uit het parlement zouden stappen. Dat deden ze kort nadat ze te horen hadden gekregen op welke plek zijn zouden staan.
Kortom, ze stapten op omdat ze of niet op de lijst stonden of zo laag dat het een persoonlijke belediging was.
Nou zal ik zelden een feestje vieren als iemand zijn of haar baan verliest, maar je moet toegeven: dit is natuurlijk dolkomisch. Deze mensen hebben er de afgelopen vier jaar een enorme puinhoop gemaakt omdat Diederik Samsom, Lodewijk Asscher en Hans Spekman dat eisten. Hun beloning? Ze mogen straks op zoek naar een andere baan.
Als de PvdA zo omgaat met haar eigen Kamerleden, hoe denk je dat de partij ons kiezers zal behandelen als ze er toch weer in slagen om deel te nemen aan een volgend kabinet?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten