Halvering dreigt voor PvdA in Eerste Kamer

Geen categoriefeb 24 2015, 15:00
Het einde van Diederik Samsom als partijleider van de PvdA nadert met rasse schreden.
Het wordt tijd om champagne in te slaan, want de verkiezingen van 18 maart beloven één groot feest te worden voor iedereen die de PvdA als een haas uit het kabinet wil jagen. Tijdens het eerste verkiezingsdebat bij Nieuwsuur gisteren werd weer eens glashelder wat de partij van Diederik Samsom staat te wachten. Omgerekend naar zetels in de Eerste Kamer zakt de PvdA van 14 naar 7 zetels.
De sociaal-democraten staat een halvering te wachten; veel pijnlijker wordt het niet voor Samsom, de partijleider die steeds maar weer zegt dat het beleid gewoon beter moet worden uitgelegd. Alsof de kiezer dom is. Dat mocht Samsom willen. Nee, de kiezer weet juist heel goed wat er aan de hand is. De overheidsuitgaven blijven stijgen, en de belastingbetaler mag de uitgavendrift van de PvdA betalen middels belastingverhogingen.
Marleen Barth, de leider van de PvdA-fractie in de senaat die het liefst helemaal geen lijsttrekker is, deed gisteren tijdens het debat nogal lacherig over de peilingen. "De steun van de kiezers zijn we nog niet volledig kwijt, want dan kom je op nul." Ach, haar lijdensweg is bijna voorbij, net als die van haar partijleider. De PvdA wordt op 18 maart terecht snoeihard afgestraft.
Net als de VVD trouwens, die van 16 naar 12 zetels zakt. Met die 12 zetels staan de liberalen overigens wel bovenaan, samen met D66 en PVV. Dat zal ook de spin worden van Mark Rutte en zijn campagneteam: de VVD is straks nog de grootste of een van de grootste partijen in de Eerste Kamer. Dat de partij 4 zetels verliest (25 procent van het totaal nu in de Eerste Kamer) wordt dan maar even vergeten. Het voortbestaan van het kabinet hangt aan een zijden draadje. Het zijn spannende tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten