Hans de Boer van VNO-NCW krijgt gelijk: klimaatwerkloosheid aanstaande door stikstof/PFAS-embargo

Geen categorieokt 30 2019, 20:00
Afgelopen winter was er nog niets aan de hand aangaande stikstof, echter waarschuwde Hans de Boer van VNO-NCW destijds al voor de gevolgen van de Klimaatwet en aanverwante milieuwetten wanneer deze niet nauwkeurig worden opgesteld. Volgens De Boer zouden foutieve klimaatwetten leiden tot 'klimaatwerklozen' en inderdaad: de eerste ontslaggolf in de bouwsector dreigt.
Tja, dat moet pijnlijk zijn voor Jesse Klaver en zijn GroenLinks-fractie. Dat diverse bouwbedrijven nu al problemen hebben met personeelsoverschotten en thuiszitten vanwege de door de Tweede Kamer geratificeerde wetten is éxtra zuur. In principe is er voldoende werk, maar door het intrekken van de vergunningen liggen veel projecten stil. Hans de Boer waarschuwde al voor de werkloosheid die zou worden veroorzaakt door foutieve klimaat- en milieuwetten en nog geen één jaar later krijgt de VNO-NCW-voorman gelijk.
Zo waarschuwde De Boer afgelopen winter:

“Als je de kosten verhoogt voor producten uit de Nederlandse industrie, gaan klanten naar het buitenland.”

Maar nu pakt het gehele verhaal nog desastreuzer uit dan slechts een stijging van de kosten van bepaalde producten. Er wordt gewoonweg nauwelijks geproduceerd in de bouwsector. En dat terwijl er tegelijkertijd ook nog een wooncrisis heerst. Hoe vaak het woord 'crisis' nog voorbij moet komen voordat premier Mark Rutte eindelijk daadkrachtig ingrijpt, willen we op de DDS-redactiekamer niet eens weten. Of zoals parlementair verslaggever Ernst Lissauer in gesprek met Thierry Baudet grapte: 'we zitten voortdurend in de crises'.
Voor het kabinet zijn het wellicht slechts cijfers, die mensen die thuis zitten, maar voor degenen die worden getroffen door klimaatwerkloosheid is het helemaal niet zo grappig. Zo stelt grondverzetter Gerrit Wierda tegenover NU:

"Ik ben dit jaar begonnen met de uitvoerders-opleiding en eind dit schooljaar klaar. Ik ben nog druk op zoek naar een stagebedrijf maar dat is erg lastig, want ja, wie gaat er nu nog mensen aannemen voor een stage? Na mijn opleiding kom ik ook niet zomaar aan het werk, want als er geen werk is, gaan zzp'ers en uitzendkrachten er als eerste uit. Dan ben ik er straks een die thuis moet zitten."

En wat doet Jesse Klaver? Die doet alsof zijn neus bloedt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten