Dit is echt too little, too late! Overheid scheldt schulden gedupeerden toeslagenaffaire kwijt

Dit is echt too little, too late! Overheid scheldt schulden gedupeerden toeslagenaffaire kwijt

Geen categoriejan 18, 20:00
Staatssecretaris Van Huffelen gaat eindelijk een stap verder en maakte zojuist bekend dat de schulden die de gedupeerden hebben bij overheidsinstanties, worden kwijtgescholden.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) sprak zich eerder vandaag uit tegen de Belastingdienst: zij willen dat de fiscus afziet van alle vorderingen op gedupeerden van de kindertoeslagaffaire. En ze hebben gelijk gekregen! Want overheidsorganisaties moeten nu een dikke streep zetten door de schuld die de slachtoffers hebben bij overheidsafdelingen zoals de Belastingdienst, het UWV en DUO.
De VNG voerde de druk op voor het kabinet om vaart te maken met het compenseren van deze slachtoffers. Tegelijkertijd proberen zij, door de Belastingdienst af te laten zien van verdere vorderingen, ervoor te zorgen dat die eerste 30.000 euro die de slachtoffers nog moeten krijgen ook daadwerkelijk op hun rekening komt te staan. Tot vandaag liepen ze namelijk het risico om een groot deel van dat bedrag te zien worden weggestreept tegen de nog openstaande schulden. Compleet absurd natuurlijk, maar regels en procedures staan in dit land in de hoofden van ambtenaren nu eenmaal gelijk aan moreel handelen. Gelukkig overwint nu toch het daadwérkelijke geweten.
De verzamelde gemeenten gingen echter nog een stap verder en adviseerden ook om alle (semi-)overheidsvorderingen op de gedupeerde ouders gewoon op te heffen. Dat is een heel degelijk advies en we mogen verheugd zijn dat het kabinet dit nu heeft opgevolgd, zij het aan de rijkelijk late kant.
De overheid zal zelfs nóg een stap verder moeten gaan en de andere schuldeisers ook maar direct af moet kopen. Het is namelijk volledig de schuld van de overheid dat deze situatie is ontstaan. Dus tast ook maar flink in de buidel om het recht te gaan zetten. En als die mensen hun leven weer een béétje op de rit hebben dan kan er daarna gekeken worden naar hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. Nadat ze eerst de rest van de (flinke) compensatie hebben ontvangen natuurlijk. Dat mag ook geen jaren meer duren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten