Hé Big Spender! Rutte III strooit met belastinggeld

Geen categorieokt 15 2017, 17:00
Na zeven maanden onderhandelen hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken om bakken met belastinggeld weg te gooien. Want hobby's.
Ze hebben er meer dan 200 dagen over gedaan, maar dan heb je ook wat. Ja, er worden een paar belastingen verlaagd, maar al met al zorgt het nieuwe Nachtmerriekabinet-Rutte III ervoor dat Vadertje Staat groter wordt dan ooit:

Door de aangekondigde vermindering van de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting en enkele andere belastingen lijkt het of we nu een kleinere overheid krijgen, maar wie goed kijkt naar de cijfers ziet een heel ander beeld.

Volgens de doorberekening van het Centraal Planbureau stijgen de uitgaven van de rijksoverheid met het nieuwe regeerakkoord van 308 miljard euro per jaar in 2017 naar 335 miljard euro in 2021 (wanneer de kabinetsperiode afloopt). Dat is een toename van 27 miljard euro in vier jaar tijd.

Er wordt "geïnvesteerd" in Defensie (goed), Ontwikkelingshulp (slecht), Milieubeleid (slecht) en Onderwijs (nutteloos). De kosten van de "investeringen" zorgen ervoor dat de uitgaven van de staat de pan uitrijzen.
Dat is al erg genoeg, maar het wordt nog erger. De website De Vrijspreker heeft namelijk even gekeken naar hoe het kabinet die extra uitgaven denkt te kunnen dekken en komt tot de schokkende (ahem) conclusie dat de berekeningen van de coalitie waarschijnlijk spaak gaan lopen op de werkelijkheid:

Rutte III gaat in de komende vier jaar uit van een economische groei van 2 procent per jaar. Mensen gaan dan meer verdienen en bedrijven maken meer winst, waardoor de schatkist ook met lagere tarieven goed gevuld blijft.

Als deze economische groei er inderdaad komt, dan blijft er in 2021 een klein plusje van 0,5 procent op de begroting over. Maar dat toont ook meteen aan dat Rutte III een enorm risico neemt. Als de economische groei tegenvalt of zelfs negatief wordt, dan zal het kabinet alsnog fors moeten bezuinigen of de geplande belastingverlaging moeten afblazen om niet in de rode cijfers te komen.

Iedereen die de economische groei de afgelopen jaren in de gaten gehouden heeft weet dat 2 procent groei bepaald geen sinecure is. En dan hebben we het er nog niet eens over de economische bubbel gehad die ontstaat door de lage rentetarieven van de centrale banken. Daardoor neemt de groei nú toe, maar uiteindelijk zal die bubbel uit elkaar spatten en zitten we dus wéér opgescheept met een economische crisis.
Dan hebben we dus geen groei, maar op zijn best stagnatie op zijn slechtst zelfs een recessie.
We kunnen er daarom maar beter vanuit gaan dat de zogenaamde belastingverlagingen uiteindelijk niet door gaan, maar de geplande hogere uitgaven wel. Sterker nog, aangezien de politieke macht in ons land in handen is van Keynesiaanse mafketels zal de regering dan vrijwel zeker nog meer uitgeven dan Rutte en co. nu al willen.
We hebben dus een nieuw motto voor Rutte III... mét een liedje erbij!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten