Heldhaftige agenten leggen zich niet neer bij uitspraak zaak Henriquez: gaan in hoger beroep

Geen categoriejan 04 2018, 18:00
Eind vorig jaar werden twee agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez, veroordeeld voor medeplichtigheid aan die dood. Daar lijken ze zich nu echter - meer dan terecht - niet bij neer te leggen.
Het was eigenlijk slechts een grof schandaal voor de rechtspraak: de veroordeling van twee agenten afgelopen december voor betrokkenheid bij de dood van Mitch Henriquez. Die kwam om nadat hij zich in juni 2015 stevig verzette tegen een arrestatie, waarbij uiteindelijk de nekklem moest worden toegepast. Had hij gewoon netjes meegewerkt, dan had hij natuurlijk nog geleefd, maar in plaats daarvan werd de schuld bij de agenten gelegd. En dat terwijl niet eens onomstotelijk bewezen is dat Henriquez daadwerkelijk door die nekklem overleden is: dat vond de rechter niet het uitzoeken waard. Of zoals de NOS het verwoordde:

De agenten DH01 en DH02, zoals ze in het proces zijn genoemd, hebben zich volgens de rechtbank Den Haag schuldig gemaakt aan mishandeling met de dood tot gevolg. Met de nekklem door DH01 hebben ze waarschijnlijk de dood van Henriquez veroorzaakt. Doodslag acht de rechtbank niet bewezen, omdat de doodsoorzaak niet precies vaststaat.

Oftewel: dit hele oordeel is gebaseerd op vage aannames, waar 'DH01' en 'DH02' nu dus de dupe van zijn geworden. Niet zo gek dus dat ze dachten 'nieuw jaar, nieuwe kansen' en aan hebben gekondigd in beroep te zullen gaan tegen de veroordeling. Hun advocaten waren resoluut:

"De verdediging is van mening dat integrale vrijspraak is aangewezen"

Daarbij moet overigens de belangrijke opmerking worden gemaakt dat de uitspraak van de rechtbank slechts een voorwaardelijke celstraf van zes maanden inhield, wat betekent dat - als ze in de tussentijd geen strafbaar feit plegen - ze de binnenkant van een cel nooit de hoeven zien. Menige veroordeelde zou daar hartstikke tevreden mee zijn, maar niet deze agenten: zij zijn kennelijk zo van hun totale onschuld overtuigd, dat ze het de moeite waard vinden om tóch tegen deze symbolische strafoplegging in beroep te gaan.
Waarbij ook nog spannend wordt wat het Openbaar Ministerie gaat doen: dat pleitte destijds ook voor het niet opleggen van straf - ook geen voorwaardelijke - wat wel aangeeft hoe sterk deze zaak tegen de agenten is: het is een flinterdunne aantijging die in het hoger beroep hopelijk alsnog richting de prullenbak zal worden verwezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten