Het begin van het einde voor Jolande Sap

Geen categorieaug 18 2012, 12:45
Vandaag gaat de campagne van GroenLinks officieel van start. Het is het begin van het einde voor partijleider Jolande Sap.
Het is treurig, maar intussen beseft iedereen het. Buiten én binnen GroenLinks. Dit wordt de laatste campagne van GroenLinks-leider Jolande Sap. Onder haar leiding wordt GroenLinks op z'n minst gehalveerd. Pijnlijk. Zeker omdat het allemaal te wijten is aan de partijleider, die onzichtbaar is in het debat en achter andere lijsttrekkers aanhobbelt. Vandaag is het zover: de laatste weken van Sap gaan in.
Vandaag trapt GroenLinks haar campagne af in Utrecht. Het begint al treurig; alle GroenLinksers zullen zich verzamelen op het Centraal Station om vandaaruit "in een lange stoet" naar hun "feestlocatie" te lopen. Op die "feestlocatie" houdt Sap een van haar laatste toespraken. Ook wordt het nieuwe campagnefilmpje van de partij voor het eerst getoond. Het wordt geen feest, verre van dat. Saps imago heeft een flinke deuk opgelopen door het gedoe met Tofik Dibi. Het bestuur van de GroenLinks-fractie functioneert al heel lang niet meer. Dat komt nooit meer goed voor 12 september.
Dibi is de enige die er nog voor wil gaan. Hij heeft zichzelf de tiende plaats op de kandidatenlijst gegeven. Dibi wil proberen alsnog in de Kamer te komen met voorkeursstemmen. Het probleem is dat bijna niemand van plan is om te gaan stemmen op GroenLinks en Dibi die voorkeursstemmen dus wel kan vergeten. Hij haalt er een paar duizend, maximaal. De meest betrokken GroenLinkser zien we na 12 september niet terug in de Kamer.
GroenLinks zal het straks moeten doen met een onthoofde fractie. Blijven over, als de partij vier zetels haalt: de onervaren nummer twee, Bram van Ojik en de al zittende Kamerleden Liesbeth van Tongeren, Jesse Klaver en Linda Voortman. Wie van hen de fractie gaat leiden na het opstappen van Sap? Klaver, geprezen door de linkse media ("Klaver is de Nederlandse Obama!"), zal ongetwijfeld graag willen, maar hij heeft concurrentie. De oudere Van Ojik en Van Tongeren hebben zelf torenhoge ambities. Als ze het lef zouden hebben, hadden ze Sap nu al van haar troon gestoten.
Een feestje wordt het vandaag niet. GroenLinks wordt na 12 september geminimaliseerd, onthoofd. GroenLinks is dan weer een margepartij in de marge. Dat is precies de plek waar GroenLinks thuishoort, gezellig samen met Partij voor de Dieren, lekker keuvelen over gratis kraanwater en de CO2-uitstoot van mooie terreinwagens.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten