Het gaat bíjna vervelen: FvD wint (en PVV verliest) wéér een zetel in de peilingen

Geen categoriedec 20 2017, 19:00
Als Baudet in dit tempo doorgaat, zullen ze er bij de volgende Kamerverkiezingen zetels bij moeten plaatsen. Wilders moet daarintegen wederom zijn verlies nemen, en Lilian Marijnissen wordt niet onaardig ontvangen bij de SP.
Het is weer eens zo ver: we hebben een nieuwe peiling binnen, wat betekent dat het beeld op het politieke landschap weer eens geactualiseerd wordt. Deze keer is de beurt aan de welbekende Politieke Barometer, die voor het eerst sinds eind november weer met hypothetische zetelverdelingen komt. En er zijn weer eens duidelijke winnaars, met slechts drie partijen die er zetels bijkrijgen: Forum voor Democratie, DENK en de SP. Drie partijen die uit totaal andere vijvers vissen dus, maar ook partijen die redelijk aan de extremen van het politieke spectrum staan. De middenpartijen moeten het dus - weer - bekopen.
Van deze drie winnaars krijgen zowel Forum als DENK er één zetel bij ten opzichte van de vorige peiling. Baudet's partij zou hiermee op 12 zetels komen, wat alweer 10 zetels boven het resultaat bij de verkiezingen in maart ligt. Daarmee is het virtuele zetelaantal dus als verzesvoudigd, en niet lijkt erop te wijzen dat die winst gaat ophouden. Sterker nog: in een eerdere peiling deze week bleek al dat FvD zelfs groter dan de PVV zou kunnen gaan worden en dus de derde partij van Nederland zou zijn. Wauw.
En over die PVV gesproken: die komt er niet al te fraai uit. Bij de Politieke Barometer zijn ze weliswaar met 18 zetels nog steeds duidelijk groter dan FvD, maar dat is alweer een zetel minder dan bij de vorige peiling, en twee minder dan ze er nu in de Kamer hebben. Duidelijk is dat Forum haar kiezers zeker niet allemaal bij de partij van Wilders wegsnoept, maar echt helpen zal het natuurlijk niet in een tijd dat de PVV sowieso al nauwelijks momentum meer heeft en bijvoorbeeld grote moeite heeft om betrouwbare kandidaat-gemeenteraadsleden te vinden voor de aankomende verkiezingen.
En dan hebben we nog de SP, de grootste winnaar in deze peiling. Zij krijgen er maar liefst drie zetels bij deze keer (maakt 12), al betekent dat nog wel dat ze twee zetels minder dan hun daadwerkelijke resultaat in maart zouden krijgen. Het is hoe dan ook een grote wederopleving, die waarschijnlijk alles te maken heeft met de machtswisseling die er deze week bij de socialisten heeft plaatsgevonden. Lilian Marijnissen gaat het stokje overnemen van Emile Roemer, en lijkt daarbij duidelijk het vertrouwen van de kiezer te genieten. Dat is echter een effect dat je wel vaker op de korte termijn ziet: veel interessanter zal het zijn om te zien of ze die winst ook kan vasthouden.
Het totale resultaat ten opzichte van de vorige peiling: VVD 31 (stabiel), PVV 18 (-1), CDA 14 (stabiel), D66 16 (-2), GroenLinks 13 (-2), SP 12 (+3), PvdA 10 (stabiel), ChristenUnie 6 (stabiel), PvdD 6 (stabiel), 50Plus 5 (stabiel), SGP 3 (stabiel), Denk 4 (+1), FvD 12 (+1)
[caption id="attachment_195698" align="aligncenter" width="579"]De Politieke Barometer van 20 december 2017. De Politieke Barometer van 20 december 2017.[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten