Alexander Pechtolds CBR heeft flinke betalingsachterstanden en Jeugdzorg "staat op instorten"

Alexander Pechtolds CBR heeft flinke betalingsachterstanden en Jeugdzorg "staat op instorten"

Het gaat momenteel zo goed met Nederland. Het CBR heeft forse betalingsachterstanden en stevent op een miljoenenverlies af. Ook bij de Jeugdzorg gaat het helemaal mis en daarover schreef een bezorgde burger in de Telegraaf vandaag dat de dienst "op instorten staat". Jammer genoeg klopt dat bericht.

Onlangs werd D66'er Alexander Pechtold als nieuwe directeur van het CBR aangesteld. Ik was direct vrolijk toen ik het bericht las en dacht 'ah, daar gaat Pechtolds reputatie definitief door het afvoerputje'. De problemen bij het CBR zijn namelijk zo groot dat je de gehele organisatie beter kunt opdoeken en opnieuw kunt beginnen. Pechtold zal waarschijnlijk niet verder komen dan de status quo in stand houden en wat aanmodderen. Waarmee het falen van 'de nieuwe directeur' eigenlijk gewoon vaststaat. Arme man.

Bij Jeugdzorg zijn er ook grote problemen. Sinds de invoering van de WMO zijn deze zorgtaken uitbesteed aan de gemeenten, maar in tal van gemeenten is er niet voldoende geld om de zorg te leveren. En dus blijven de rekeningen oplopen terwijl de gemeentelijke begrotingen bloeden. Het Rijks springt af en toe bij, maar de tekorten zijn structureel. Diverse gemeenten rapporteren bloedrode cijfers op de gemeentelijke begrotingen en zullen waarschijnlijk binnenkort onder curatele van het Rijk vallen.

Overigens hebben die gemeenten daar zelf een handje in gehad. Het is niet zo dat de problemen van de diverse gemeenten uit de lucht komen vallen. Jaren van wegkijken, negeren en het geloven in hallucinante illusies gingen vooraf. Visieloze bestuurders, zoals een wethouder van Emmen, Jisse Otter, zijn vooral heel erg goed in het verspillen van geld. De focus ontbrak verder volledig. Besef van het internationale krachtenveld waarin ons land zich begeeft is al helemaal afwezig.

De Rijksoverheid kan wel méér geld storten richting Jeugdzorg of het CBR, maar méér geld is niet altijd de oplossing. Soms is het gewoon noodzakelijk om keiharde saneringen toe te passen. Soms kun je gewoon beter een vervallen huis afbreken dan nodeloos veel restauraties uitvoeren.

Lees meer over:
Alexander Pechtold

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer