Het is ook nooit goed: EU schiet aanbod om yezidi's op te vangen af, schreeuwt 'discriminatie!'

Het is ook nooit goed: EU schiet aanbod om yezidi's op te vangen af, schreeuwt 'discriminatie!'

Wil men eens vrijwillig vluchtelingen opnemen, dan vindt Brussel het nóg niet goed.

Het is toch om moe van te worden. Keer op keer worden landen zoals Hongarije, die duidelijk aangeven geen behoefte te hebben aan zogenaamde 'vluchtelingen' binnen hun grenzen, berispt omdat ze hun steentje niet zouden bijdragen aan het grote Europese migratiegolfproject. De hoge heren in Brussel zien immers maar al te graag dat dit continent verandert in een bolwerk van politieke correctheid, en daarbij past het afwijzen van migranten - zelfs, en misschien zelfs juist, als we geen flauw idee hebben waar ze vandaan komen - natuurlijk niet. Zet de poorten maar open!

En dat terwijl elke normale Europeaan met enig verstand natuurlijk wel inziet dat dit niet goed kán gaan. Zelfs als deze mensen al - vooralsnog - goede bedoelingen hebben, dan nog is het telkens een helse klus om hen enigszins te laten inburgeren, simpelweg omdat hun cultuur en religie - veelal allesbepalend in het leven van deze mensen - zó erg verschillen. Zijn die verschillen erg? Niet per se. Zorgt dat ervoor dat het wel erg moeilijk wordt om succesvol en vreedzaam samen in hetzelfde land te wonen? Absoluut.

Daarom ben ik ook al jaren een uitgesproken voorstander van de opvang in eigen regio. Herberg die mensen op een plek waar de (culturele) afstand zo klein mogelijk, want dat brengt alleen maar voordelen met zich mee. Ten eerste zal het, als de rust eindelijk is teruggekeerd, vele malen makkelijker zijn om terug te keren. En mocht dat nou écht niet mogelijk zijn binnen een redelijke termijn, dan zal het integratieproces een stuk makkelijker zijn wanneer een Syrische moslim in Amman woont dan in Amsterdam. Zo simpel is het nou eenmaal.

Helaas gaat die logica niet voor iedereen op. Een klein groepje vluchtelingen verdient die naam namelijk echt, en dat zijn de mensen die nooit echt veilig zouden kunnen zijn in de regio, doordat vervolging hen altijd zou achtervolgen. Ik heb het dan natuurlijk over christenen, yazidi's en andere gelovigen die een andere religie dan de Islam aanhangen. Voor die mensen is het wel degelijk zaak om zoveel mogelijk afstand tussen zichzelf en de gekke regimes van het Midden-Oosten te plaatsen, en dan is opvang in Europa geen slecht idee. Dat zijn mensen die hier wél welkom moeten kunnen zijn.

Een land dat dat begrepen schijnt te hebben is Portugal. Het heeft tot nu toe niet veel migranten moeten aannemen, maar kwam deze week wel zelf met het aanbod om enkele honderden yezidi's die nu in kampen in Griekenland leven een veilig thuis te bieden, aangezien deze volgens de Portugezen "speciale bescherming" verdienen. En dat is nobel en geheel correct, want die geloofsgroep - een favoriete bron van seksslavinnen voor ISIS, die hen maar een stel afvalligen vindt - is zelfs in Europese kampen haar leven niet zeker. Hun islamistische kampgenoten maken hen op elke manier het leven zuur, en ondanks vele oproepen om hen gescheiden op te vangen is daar tot op heden niets mee gedaan.

Helaas gingen nota bene de Grieken, die constant klagen dat ze zoveel migranten moeten herbergen, dwarsliggen, met steun van de EU. Zowel de Grieken als het continentale monster vonden het "discriminatie" om de yezidi's anders te behandelen, en weigeren de vluchtelingen richting Portugal te sturen. "Het kan niet zo zijn dat elk land kan kiezen wie ze opnemen", aldus de Grieken. De Portugese europarlementariër Ana Gomes had daarop echter een duidelijk antwoord:

These people have been victims of negative discrimination in resettlement to other European countries when they should be having positive discrimination in recognition of the barbarity they have suffered.

En dat is nou juist het punt: dit zijn mensen die, in tegenstelling tot 99% van de gelukszoekers hier, écht bescherming van Europa nodig hebben. Laat die mensen lekker op het vliegtuig stappen naar een plek waar ze ver van alle haatbaarden zijn die hen willen verkrachten en vermoorden. Of, zoals een yezidivluchteling het zelf verwoordde:

I don’t want to go to a country where there are many (other refugees), I want to go to Portugal because it’s very safe.

Lees meer over:
EU Griekenland Portugal Yezidi's

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties