Het klassiek-liberalisme is terug in de politiek: VNL wil referendum over EU-lidmaatschap

Het klassiek-liberalisme is terug in de politiek: VNL wil referendum over EU-lidmaatschap

De dames en heren van VNL zijn goed bezig.

Op deze plek heb ik VNL (VoorNederland) -- de partij van Joram van Klaveren, Louis Bontes en Laurence Stassen -- al vaker de hemel in geprezen. Niet zo gek, want als er één partij is in het parlement die het klassiek-liberalisme serieus neemt dan is het VNL. De VVD pretendeert nog altijd liberaal te zijn, maar geen mens die daar nog intrapt: Rutte heeft zijn club verandert in een PvdA light. En dat is nog positief gesteld ook; ik zou je niet tegenspreken als je de VVD de blauwe versie van de SP noemt.

Dat is doodzonde, maar gelukkig hebben klassiek-liberalen tegenwoordig een andere partij waar ze zich thuis kunnen voelen: VNL. Zie hier het laatste voorstel van deze vooruitstrevende partij:

[Vrijdag diende] de Tweede Kamerfractie van VNL een initiatiefwetsvoorstel in om een referendum te houden over het Nederlandse lidmaatschap van de EU.

“De EU verkeert in een existentiële crisis: het asielvraagstuk, enorme verdeeldheid over de koers en de mogelijke uittreding van het Verenigd Koninkrijk raken het fundament van de EU. De Nederlandse bevolking moet zich daarom, in navolging van de Britten, kunnen uitspreken over het lidmaatschap van de Unie”, aldus Kamerlid Van Klaveren.

De vraag naar het draagvlak voor de Unie is een terugkerend thema. VNL wil middels het referendum democratische helderheid verschaffen en de politiek bewegen haar beleid af te stemmen op de uitkomst van het referendum.

Natuurlijk zal de rest van de Tweede Kamer daar vrijwel zeker niet aan willen, maar laat ze dat maar publiekelijk zeggen. Laat VVD, PvdA, D66 en al die andere eurofiele clubs maar hardop zeggen dat ze a) de kiezer niet vertrouwen en b) de EU ten koste van alles door onze strot willen duwen. Daar wordt het alleen maar duidelijker door waar die partijen werkelijk voor staan, en wiens belangen ze echt dienen. Hint: niet die van jou en mij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties