Het liefst vandaag nog! Kabinet wil rotjes ein-de-lijk verbieden

Geen categoriemrt 28 2018, 11:00
Maar de VVD ligt dwars.
Het gebeurt bijna nooit, maar zo heel af en toe is het toch echt raak. Jawel, het Nachtmerriekabinet Rutte III heeft zowaar weer eens een goed idee.
"Bronnen" bevestigen namelijk aan De Telegraaf dat het kabinet binnenkort wil komen met een verbod op rotjes. Het motief is dat zo'n verbod ongelukken helpt voorkomen. Want ja, maar al te vaak zorgt vuurwerk nog altijd voor problemen.
Daarnaast zouden er nieuwe regels moeten komen voor vuurpijlen, waarbij er met name gekeken wordt naar de stabiliteit bij het afschieten van dat soort vuurwerk zodat ze niet pardon afvliegen op omstanders.
Geweldig nieuws, natuurlijk, maar helaas is het lang niet duidelijk of het aankomende voorstel van minister Grapperhaus en staatssecretaris Van Veldhoven op een meerderheid kan rekenen in de Tweede Kamer. De VVD ligt namelijk dwars.
"Achterlijkheid ten top," oreert VVD-Kamerlid Erik Ziengs in de krant voor 'wakker Nederland' (laat me niet lachen). "Wij gaan daar nog over spreken, maar wij willen sturen op illegaal vuurwerk. Veel meer handhaven, iedereen weet dat er van alles makkelijk over de grens te koop is."
De Telegraaf, dat blijkbaar besloten heeft om campagne te voeren tegen een rotjesverbod, heeft ook gesproken met Leo Groeneveld, voorzitter van Branchevereniging Pyrotechniek Nederland. Die noemt een mogelijk verbod "ontzettend betuttelend" en voegt toe dat "het Nederlandse knalvuurwerk niet zo heel veel [voorstelt." "Laat de jeugd die paar uurtjes op oudjaar nou lekker lol hebben," roept hij.
Knettergestoord natuurlijk. Ten eerste gaat de jeugd helemaal niet alleen maar los op Oudjaar, en ten tweede maken die jongeren zich zo ongeveer schuldig aan vuurwerkterreur. Het is met Oud en Nieuw vreselijk in Nederland. In alle andere ontwikkelde landen zijn er vuurwerk verboden voor burgers en organiseren gemeentes zélf vuurwerkshows. Daar is een reden voor. Twee zelfs: veiligheid en overlast.
Maar nee, in Nederland moeten we het maar accepteren dat Oud en Nieuw voor een normaal mens één grote marteling is door al dat idiote geknal. Dat de branchevereniging dat vindt, soit. Die verdienen er geld mee. Maar de VVD? Zit een partijbaron vuistdiep in het vuurwerk, ofzo?
Overigens is het ergste natuurlijk dat er ook volwassen mannen zijn die rotjes kopen en er vervolgens 'lekker mee knallen.' Hoe triest ben je dan als 40-jarige vader van twee kinderen? Sta je dan in al je achterlijkheid op straat heel trots te kijken naar je rotjes. Manmanman. Je zou dat soort types eigenlijk uit de ouderlijke macht moeten zetten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten