Het rechts-conservatisme in Nederland moet volwassen worden om echt door te kunnen breken

Het rechts-conservatisme in Nederland moet volwassen worden om echt door te kunnen breken

Het 'rechtse' geluid is in Nederland al een tijdje aan het doorbreken, maar toch lijkt het vaak nog alsof het niet echt van de grond kan komen. Het rechts-conservatisme, dat voor een deel wordt vertegenwoordigd door de VVD en het CDA, wordt nu vooral vertaald door de PVV en Forum voor Democratie. Toch blijven deze partijen vaak hangen in een sfeer van 'oneliners' en grappige sketches in de Tweede Kamer. Een leuke show, maar daar blijft het dan ook wel bij. Het is tijd om volwassen te worden.

Waar heb ik het dan over? Natuurlijk, Forum voor Democratie staat in de peilingen als tweede partij van het land, maar kampt ook intern met groeipijnen en dat kan je zien. De voorman Thierry Baudet kan een goede show opvoeren en heeft genoeg boeken geschreven om te laten zien dat hij ook weet waar hij het over heeft. Wat ik wel jammer vind, is dat de manier van debatteren van Baudet sinds zijn intrede in de Tweede Kamer, veranderd is. Leuke grapjes, hard geroep, een bonte actie hier en daar om de lachers aan zich te binden.

Een goede showman, maar als je kijkt naar andere rechts-conservatieve krachten in Europa, zijn er genoeg andere voorbeelden die je kan gebruiken om aan te tonen dat deze 'puberale' versie van het rechts-conservatisme wel zijn langste tijd heeft gehad. Na zo lange tijd van verongelijkt doen en met vingertjes wijzen is het wel zo een beetje klaar. Voor de rechts-conservatieve beweging is het voor de lange termijn nodig om volwassen te worden en serieus over te komen. Je kan grappig en rebels overkomen, zonder gelijk te vervallen in simpele oneliners, gezwaai en boe-geroep vanaf de zijlijn.

Thierry Baudet leek voor mij eens zo een persoon te zijn in de politiek, naast het feit dat hij als persoon gewoon een goed mens is, die het rechtse intellectuele gedachtegoed de Tweede Kamer binnen zou loodsen. Dat leek in het begin nog wel zo te zijn en de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer werd door Baudet bekroond met de titel 'Het Team met het Hoogste Gemiddelde IQ'. Prachtig allemaal, maar die claim wordt nogal teniet gedaan als daarna Facebookberichten verschijnen die wars zijn van diepgang en nog net niet drie uitroeptekens missen. Misschien moet de weg nog een beetje gevonden worden, maar het argument 'het creëert aandacht en zo kunnen we groeien' geldt al lang niet meer. Wees het goede en redelijke alternatief. Men wil je niet zien als premier als je overkomt iemand die niet kan leiden, consensus kan zoeken, of over zijn eigen schaduw heen kan stappen. Baudet laat gelukkig nog vaak genoeg zien in talkshows of interviews dat die respectvol en rustig kan zijn en die kant moet hij dan ook meer op. Je hoeft je 'outsider-status' niet te verliezen als je respectvol en intellectueel overkomt.

Neem een voorbeeld aan de Oostenrijkse bondskanselier, Sebastian Kurz. Begin dertig, leider van de conservatieve partij ÖVP en ook nog eens politiek leider van het land. Een jonge intelligente vent die stevig over kan komen zonder te vervallen in simpele uitspraken en oneliners en ook nog eens serieus genomen wordt. Je kan een conservatieve boodschap uitdragen en tegelijkertijd niet vallen in boos middelmatigheid. In Nederland heb je Theo Hiddema die heel grappig en serieus kan overkomen, maar toch met vakkennis en intelligentie over onderwerpen kan praten. Intellectueel common sense in de dop. Annabel Nanninga, de partijleider van Forum voor Democratie in Amsterdam, is ook veranderd in een serieus rechts alternatief, samen met CDA Amsterdam leider Diederik Boomsma, een ander voorbeeld van conservatieve diepgang in de Amsterdamse politiek. Het kán dus wel. Hard zijn, maar met respect. Een lichtend voorbeeld voor rechts-conservatieve welgemanierdheid.

Een ander goed voorbeeld is de conservatieve politicus Jacob-Rees Mogg in het Verenigd Koninkrijk. Een welbespraakte en intelligente man. Een goede vader en iemand die respect afdwingt in het debat. Niet door mensen of instituties belachelijk te maken, maar door met common sense en diepgang het debat aan te gaan. Vriend en vijand hebben veel respect voor 'The Mogg' en dat komt ervan als je niet vervalt in politieke pesterijen en oneliners. Dan komt het respect vanzelf, wordt je serieus genomen en haal je mensen ook nog over om zich aan te sluiten bij je gedachtegoed. Dat hebben we in Nederland ook nodig, de tijd van de 'Conservatieve Puberale Rebellen' is voorbij.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties