Woedende Orbán zegt banden met CDA op na resolutie vol "leugens" over migranten in Hongarije

Geen categoriejun 04 2018, 18:00
Het CDA heeft in Hongarije de poppen aan het dansen gekregen. Na een kritische resolutie aangenomen te hebben op het partijcongres van afgelopen zaterdag, is het CDA mikpunt van woede uit Boedapest. De regerende Fidesz-partij - formeel gezien een bondgenoot van het CDA in de Europese familie van christendemocratische partijen - eist zelfs dat de Nederlandse partij excuses maakt voor "leugens" die het via een aangenomen resolutie zou hebben verspreid.
In Hongarije zijn ze woest op het CDA, zo laat de regerende Fidesz-partij van premier Viktor Orbán weten aan de media. Hij beschuldigt Buma en zijn kameraden van leugens en het opzettelijke verdraaien van de waarheid:

"Namens Fidesz reageert vice-president Katalin Novák op de resolutie van de Nederlandse christen-democratische partij, CDA, op hun congres van dit weekend. De vice-president van Fidesz toont aan dat het CDA leugens aan het vertellen is over Hongarije, Fidesz en de grondwetswijzigingen. Het is in het bijzonder pijnlijk omdat onze wederhelft, onze christen-democratische bondgenoot, een serie feitelijke onjuistheden verspreid, dus we nemen aan dat dit een moedwillige foutieve weergave is.

Fidesz wijst de leugens van het CDA af en roept de leiders van de Nederlandse partij op zich te excuseren. Totdat dit gebeurt, zullen we alle contacten met het CDA bevriezen en onze steun voor partijkandidaturen intrekken."

De verklaring volgt op een resolutie die het CDA afgelopen zaterdag aannam op een partijcongres in Den Bosch. Daar riepen de aanwezigen in meerderheid de partijtop op om iets te doen aan het beleid van de Hongaarse premier Orbán. De resolutie hekelt de teloorgang van de democratische rechstaat in Hongarije en het aantasten van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Bovendien vindt het CDA dat Fidesz gericht desinformatie heeft verspreid:

"[Het CDA constateert dat] in de bovengenoemde nationale campagne de partij Fidesz doelbewust onjuiste feiten heeft gepresenteerd, waardoor de Europese Commissie zich (via een uitzonderlijk communiqué) de onjuiste feiten uit deze nationale campagne weerlegde."

Ook zou door toedoen van Fidesz de positie van homo's en joden zijn verslechterd in Hongarije:

"[Het CDA overweegt dat] er op 17 mei 2017 in het Europees Parlement een resolutie is aangenomen waarin het Parlement haar zorgen uitsprak over de situatie in Hongarije over de situatie van de rechtsstaat, de positie van minderheden (zoals Joden, LBGTI, Roma en Sinti) en vrijheid van meningsuiting."

En dus stelt het CDA voor dat enige "rode lijnen" worden opgesteld voor Hongarije en Fidesz. Als de partij van Viktor Orbán die rode lijnen overschreidt, dan moet de club uiteindelijk uit de Europese koepel voor christendemocratische partijen - de Europese Volkspartij - worden gezet, vindt het CDA.
Maar zoals vandaag blijft: het de les lezen van Hongarije gaat niet zomaar. Voordat het CDA in internationaal verband stampij zal kunnen gaan maken tegen Fidesz, zal het eerst het eigen partijdiplomatieke brandje met een zogenaamde 'zusterpartij' moeten blussen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten