'Het zijn tikkende tijdbommen' - Moeder wil geradicaliseerde dochter en kleinkinderen niet terug

Geen categorieapr 27 2019, 9:00
Maya Bolder, moeder van geradicaliseerde dochter Mandy, wil haar dochter en vijf kleinkinderen niet terug naar Nederland halen. "Het zijn tikkende tijdbommen," zegt ze.
Maya verloor zo'n vier jaar geleden haar dochter aan een Egyptische vent genaamd Yasser. Beide waren in eerste instantie totaal niet met het geloof bezig maar binnen de kortste keren raakte zij geradicaliseerd vanwege Yasser. Van het ene op het andere moment vertrokken Mandy, Yasser en de kinderen naar Islamitische Staat, want Gouda legde het toch af tegen Syrië.
Nu blijkt dat Mandy en haar vijf goudbruine dynamietstaafjes nog in leven zijn! Ze verblijven in een vluchtelingenkamp in het noordoosten van Syrië. Maya wil er echter niets meer mee te maken hebben. Ze had sowieso al verwacht dat ze allang dood zouden zijn.
Maar Maya lijkt ook wat harder te zijn dan andere ouders van Syrië-gangers. Zij zegt totaal geen vertrouwen te hebben in deradicaliseringsprogramma's. Ze zegt namelijk dat ze weet hoe het er na het vrijdaggebed in Raqqa aan toeging. Daar keken gezinnen, dus ook met jonge kinderen, op grote schermen naar onthoofdingen en martelingen. Zij is er duidelijk niet van overtuigd dat die kinderen in Nederland goed terecht kunnen komen, of dat ze op het rechte pad gehouden kunnen worden met wat psychologische hulp. Ze heeft zichzelf wijs advies gegeven wat ze ook in het interview deelt, en zegt:

"Als kinderen hun ouders zoiets verschrikkelijks aandoen, door zich aan te sluiten bij een moordbende, moet je afscheid van hen nemen."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten