Nederland jaagt vluchtelingen de dood in: stuurt yezidi's terug naar Koerdische tentenkampen - VN en UNHCR: 'dit is niet verantwoord'

Geen categorieapr 27 2019, 10:00
Asieladvocaten van yezidi-cliënten zijn absoluut niet blij met de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het IND zegt namelijk dat yezidi's niet behoren tot een kwetsbare groep, terwijl er duizenden zijn ontvoerd, mishandeld, verkracht en vermoord! Dat meldt Trouw.
Een flink aantal yezidi's vluchtte voor de terreur die hun kant op kwam in de vorm van Islamitische Staat. Velen hebben het niet gered en zij die wisten te ontkomen, probeerden asiel aan te vragen bij onder andere de Nederlandse overheid. Nu Islamitische Staat verslagen is (of lijkt), beschouwt de Nederlandse overheid bepaalde regio's in Irak als veilig om yezidi's naar terug te sturen.
De VN, UNHCR, het Europees asielagentschap (EASO), Vluchtelingenwerk Nederland en andere mensenrechtenorganisatie zijn met stomheid geslagen. De Nederlandse overheid beschouwt de Koerdische Autonome Regio (KAR) in Irak dus als veilig, terwijl voor iedereen méér dan duidelijk is dat de Koerden totaal geen middelen meer hebben om nóg meer mensen daar op te vangen. Daarmee zou de IND in strijd handelen met hun eigen regels en beleid.
Los daarvan is het gebied ook nog eens een geopolitieke hot zone, zoals we konden merken toen de Amerikanen dreigden te vertrekken uit de regio. Turkije, Iran, een instabiel Irak en een opkrabbelend Syrië grenzen allemaal aan de door Koerden gedomineerde regio. Het werd pijnlijk duidelijk dat voorgenoemde partijen al praktisch de messen aan het slijpen waren of in chaos dreigden te vervallen, toen Trump aankondigde zijn troepen terug te zullen trekken. De Nederlandse overheid loopt dus een behoorlijk risico dat zij yezidi's regelrecht de dood injagen, terwijl zij alle hulp verdienen die ze nodig hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten