Hilarisch: Rusland boos op Oekraïnse vanwege dood journalisten

Geen categoriemrt 02 2016, 17:00
Het is toch om je te bescheuren? Rusland staat op het punt een Oekraïense pilote te veroordelen wegens de dood van journalisten. Maar het Kremlin zelf mag zoveel journalisten omleggen als ze zelf zin in hebben.
Rusland maakt zich weer eens op voor de nationale volkssport: het organiseren van showprocessen om politieke tegenstanders te veroordelen. De pechvogel in deze zaak is de Oekraïense pilote Nadezjda Savtsjenko, die door het corrupte Kremlin ervan wordt beschuldigd dat ze twee journalisten zou hebben omgelegd:

De nu 34-jarige pilote wordt ervan beschuldigd dat zij verantwoordelijk is voor de dood van de twee journalisten die juni 2014 bij een mortierbeschieting op stellingen van de pro-Russische rebellen waren omgekomen. Savtsjenko vocht destijds bij een Oekraïens vrijwilligersbataljon aan het front.

Dat is natuurlijk een kulaanklacht:

Tijdens het proces betoogde haar advocaat Mark Fejgin dat Savtsjenko niet verantwoordelijk kan zijn geweest voor de beschieting, omdat ze al vóór het incident in handen van de rebellen zou zijn gevallen. Dat blijkt volgens hem uit de telefoongegevens van Savtsjenko en een van de Russische journalisten.

Maar Rusland zou Rusland niet zijn als dit nepproces desalniettemin gewoon voortgang vindt.
Het hele schouwspel is niets minder dan een regelrechte travestie. Niet alleen is Savtsjenko hoogstwaarschijnlijk onschuldig, maar dat het Kremlin deze dappere vrouw voor de rechter daagt is ook nog eens hypocriet. Dissidente journalisten worden zonder pardon geliquideerd door getrouwen van Poetin zelf (we herinneren ons allemaal Anna Politivskaya nog wel, toch), maar het vermoorden van eerzame burgers is kennelijk een privilege dat alleen het Kremlin zelf voorbehouden is.
Het toont maar weer eens aan hoe ontzettend corrupt en mislukt het Russische rechtssysteem is. Niet alleen is Vrouwe Justitia in Rusland blind voor de misdaden van Vladimir Poetin, straf wordt ook zeer selectief uitgedeeld.
Russen moeten zich kapotmaken dat zij zo ongeveer in de antithese van een rechtsstaat wonen, en dat zij dat allemaal ook gewoon laten gebeuren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten