Hilarische VVD-bobo Ton Elias heeft een geweldig idee (vindt hij zelf): een coalitie van VVD, CDA, D66, Volt én JA21

Hilarische VVD-bobo Ton Elias heeft een geweldig idee (vindt hij zelf): een coalitie van VVD, CDA, D66, Volt én JA21

VVD'er Ton Elias bij NPO Radio 1. Bron: NPO Radio 1 / Twitter.

Voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD Ton Elias - die eigenlijk gewoon is weggestuurd omdat Mark Rutte klaar met hem was, hij was namelijk toch wel wat lastig af en toe - heeft een fantastisch idee. Vindt hij zelf, tenminste. Want, jawel, meneer ziet eigenlijk maar één echte coalitie zitten: VVD, D66, CDA, Volt én JA21. Haagser dan dat wordt het natuurlijk niet, want dat zijn partijen die zogenaamd heel andere principes zeggen te hebben. Voor een Haagse insider als Elias is dat geen énkel probleem. Eigenlijk zegt dat álles over de Haagse mores.

De coalitie die Elias voor ogen heeft is, vindt hijzelf tenminste, "volstrekt voor de hand liggend." Het bestaat namelijk "uit hetzelfde motorblok, en dan aan de linkerkant aangevuld met Volt, en aan de rechterkan met JA21. Dan heb je meteen de Eerste Kamer mee, en dat is aanmerkelijk evenwichtiger" dan de zogenaamde Kaag-coalitie bestaande uit VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks.

Zoals DDS-eindredacteur Tim Engelbart duidelijk maakt op Twitter is dit nogal een vreemde combinatie, het motorblok plus Volt én JA21. Het is een beetje alsof je een coalitie in elkaar smeedt met de Partij voor de Dieren én de BoerBurgerBeweging. Of een kabinet bestaande uit het motorblok plus de PVV én BIJ1. Ronduit lachwekkend.

Aan de andere kant zou het natuurlijk wel typisch Haags zijn. De zogenaamde verschillen tussen de mainstreampartijen (en partijen die heel graag heel erg mainstream willen zijn, en daar alles voor over hebben, inclusief het figuurlijk in de rug steken van oude partijgenoten) zijn eigenlijk puur en alleen theater. Feitelijk, en zeker achter de schermen, staan ze eigenlijk zo dichtbij elkaar, inhoudelijk, dat ze altijd wel een oplossing kunnen bedenken. En als dat inhoudelijk niet zou kunnen, ach joh, dan ruilen ze toch gewoon wat onderwerpen uit met elkaar?

Nergens zou dat op zo'n manier kunnen, maar wel in Den Haag. Dat 'felle' politieke debat is puur theater. Het is een show voor de bühne, die even opgevoerd wordt in verkiezingstijd, maar die daarna van geen enkele waarde meer is.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dus ja. Eigenlijk zou zo'n kabinet met die partijen best goed kunnen - en ik zou het nog toejuichen ook. Het zou namelijk voor eens en altijd bewijzen dat álle mainstreampartijen (en zij die dat willen zijn), als puntje bij paaltje komt, één pot nat zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties