Hilarische Wilders eist geld van Marokkaanse dagers in proces tegen hem

Geen categorieokt 31 2016, 12:00
Haha, iets met een koekje van eigen deeg ofzo.
Geert Wilders zal gedacht hebben: wat mijn Marokkaanse vijanden kunnen kan ik ook.

Vandaag begint het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders. De kosten van de rechtszaak wil Wilders verhalen op de benadeelde partijen. De kans dat de rechter erin meegaat, lijkt nihil.

Advocaat Geert-Jan Knoops wil de kosten voor de verdediging die hij namens PVV-leider Geert Wilders voert, verhalen op de benadeelde partijen in het proces. Knoops laat het aan de rechter om te bepalen hoeveel die veertig partijen precies aan Wilders moeten betalen. Hij doet wel een voorstel, waarbij het bedrag op kan lopen tot 1150 per benadeelde. Oftewel 46.000 euro in totaal.

De kans dat de rechter hier in meegaat is natuurlijk nagenoeg nihil. De zaak is ontvankelijk en ik acht de kans zelfs vrij groot dat Wilders uiteindelijk veroordeeld wordt. In dat geval is het natuurlijk al helemaal een nutteloze exercitie.
Advocaat Lucien Nix, van de Raad van Marokkaanse Moskeeën, vindt de eis belachelijk (!):

"Dit is het bespottelijkste dat ik ooit heb gehoord. Dit doe je alleen als er echt misbruik wordt gemaakt van het recht een claim in te dienen. Bijvoorbeeld als iemand een factuur vervalst heeft, of er evident een slaatje uit probeert te slaan. Maar mensen die een onredelijk hoog bedrag vroegen, zijn er bij een tussenvonnis van de rechter op 14 oktober al uitgehaald. De rechter oordeelde toen dat alleen claims tot en met 500 euro meegenomen werden in het proces-Wilders."

Een andere advocate, ene Diantha van Eijsden, staat een Marokkaanse man bij die ook een klacht tegen Wilders heeft ingediend. Volgens haar gebruikt Knoops deze strategie om zoveel mogelijk 'benadeelde partijen' ervan te overtuigen hun klacht alsnog in te trekken, puur en alleen uit angst. Haar cliënt doet dat niet, maar:

"Ik kan me voorstellen dat mensen hier wel bang van worden. Voor je het weet, kom je met meer schade uit het proces dan toen je erin ging."

Me dunkt dat de klagers en hun advocaten een toontje lager moeten zingen. Het is immers ook ronduit belachelijk dat zij op hun beurt geld eisen van Wilders omdat ze zogenaamd psychologische schade hebben ondervonden van zijn controversiële uitspraken. Wat een lachertje: iemand laat 'minder, minder, minder' roepen en opeens moet jij 500 euro krijgen omdat je je zo beledigd voelt. Laat me niet lachen. Als je de eis van Wilders idioot vindt moet datzelfde gelden voor de eis van de klagers. Het is voor hun al beloning genoeg als Wilders uiteindelijk daadwerkelijk veroordeeld wordt, waarom hebben ze dan ook nog eens behoefte aan een financiële vergoeding?
Natuurlijk is onderhand wel duidelijk hoe het er aan toe zal gaan tijdens dit proces: dit wordt echt hard tegen hard. De Marokkaanse klagers en hun advocaten willen geld zien én Wilders de mond snoeren, terwijl de PVV-leider er alles aan zal doen om het zo lastig mogelijk voor ze te maken en henzelf in het defensief te drukken. Het bewijst maar weer eens dat het echt onverstandig (en chaotisch) is om een proces te voeren waarbij de vrijheid van meningsuiting in het geding is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten