Hippies in koor: stop criminelen niet in de cel!

Geen categoriedec 23 2014, 19:05
Criminelen moet je niet afstraffen, maar lief aankijken en hopen dat ze het nooit meer doen.
Dagblad Trouw zakt steeds dieper weg in het moeras van de politieke correctheid. Vandaag schrijft de krant dat celstraffen "echt achterhaald" zijn volgens critici. Er moet daarom een "zinvol alternatief" komen voor celstraffen.
De krant haalt universitair docent strafrecht Wiene van Hattum (Rijksuniversiteit Groningen) aan, die gelooft dat het einde van de celstraf nabij is. Ja, dat gelooft ze echt. Ik citeer Trouw:

Dat de straffen de komende decennia gaan veranderen, staat voor Van Hattum wel vast. "Het gaat om de vraag 'hoelang nog gevangenisstraf?' Waarbij je niet uitsluit dat je mensen soms moet opsluiten omdat ze gevaarlijk zijn. Zodat je eigenlijk alleen een soort tbs overhoudt."

Er zijn voor de krant en voor Van Hattum twee argumenten tegen celstraffen. Het eerste argument: criminelen leren in gevangenissen meer misdaad te plegen, omdat criminelen kennis met elkaar uitwisselen en contacten in het criminele wereldje opdoen.
Het tweede argument, dat vooral hippies zal aanspreken, is dat straf geen wraak mag zijn en dat we niet meer in een "wraakmaatschappij" leven. Ik citeer nogmaals:

Van Hattum: "Straf mag wel vergelding maar geen wraak zijn. Vergelding is gekanaliseerde wraak. De tijd dat we in een wraakmaatschappij leven, hebben we achter ons gelaten. Of levenslang echt een keer wordt afgeschaft? Ik denk eerder dat de gevangenisstraf ooit wordt afgeschaft."

Wat Van Hattum en Trouw vergeten, is dat celstraf wel degelijk werkt. Ik leg met alle plezier uit waarom, omdat ik, net als verreweg de meeste verstandige Nederlanders, een groot voorstander ben van celstraffen en criminelen liever niet vrij op straat zie lopen.
Hier komt het op neer. Criminelen die in de cel zitten kunnen op dat moment geen crimineel gedrag vertonen, in ieder geval niet in de samenleving. Dat is toch wat we met z'n allen willen? Daar is toch niets, maar dan ook helemaal niets op tegen? Sterker nog, dat is onwijs verstandig. Lees verder op pagina twee.
Denk bijvoorbeeld aan de polderjihadi's die nu vastzitten. Zij worden eenzaam opgesloten en mogen geen contact hebben met de buitenwereld. Dat is niet voor niets. Als we ze niet eenzaam zouden opsluiten, dan zouden we constant moeten vrezen voor nieuwe terreuraanslagen. Dat wil niemand.
De basis van het anti-celstraf-denken ligt in het idee dat we criminelen in de cel stoppen om hun leven te beteren, zodat ze straks weer netjes terug de maatschappij in kunnen. Als we ze maar niet in de celstraf stoppen maar ze een therapietje geven, dan komt het allemaal vanzelf wel goed. Dat is ontzettend naïef, want dat is niet waar een celstraf voor is bedoeld.
De wereld is toch zeker geen vlindertuin?
We stoppen criminelen in de cel omdat we enige vergelding verlangen. Wie een politicus vermoordt, zou levenslang moeten krijgen. Wie een overval op een juwelier pleegt, verdient het om een paar jaar in de cel te belanden. Als hij het na zijn celstraf niet is afgeleerd en weer een overval pleegt, moet hij nog een keer in de cel. Net zolang tot hij ermee ophoudt.
Ik mag hopen dat het hippie-denken over celstraffen niet nog populairder wordt in de linkse media en dat het blijft bij deze wereldvreemde brain fart in Trouw.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten