Hittegolf kost Nederlander geld

Geen categoriejul 01 2015, 18:25
De totale kosten voor vaste lasten stijgen wanneer er sprake is van een hittegolf. Dit komt door een verhoogd waterverbruik en een hoger energieverbruik. Een hittegolf kost u dus geld. Vastelastenbond zet de verschillende kosten op een rij
Toename water verbruik
Het meest logische gevolg van tropische temperaturen is dat het waterverbruik drastisch stijgt. Bij een verhoging van de temperatuur van 20 naar 30 graden stijgt het waterverbruik tot wel bijna 25 procent. Waterbedrijven moeten ook extra maatregelen treffen tijdens dergelijke zomerse temperaturen. Er wordt met name ‘s nachts productie gedraaid om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag tijden een hittegolf. Het waterverbruik tijdens de tropische temperaturen zal de komende dagen alleen nog maar toenemen en zal donderdag en vrijdag zijn piek bereiken.
Een toename van 25% lijkt veel, maar het valt in euro’ s mee . Wat betekent dat voor uw portemonnee? Een gemiddeld huishouden verbruikt op jaarbasis 127 kuub water (Nibud). Dat is op jaarbasis € 214,20. Wanneer we dat terugrekenen naar één dag is dat € 0,587 per dag. Bij een toename in het verbruik van 25% gedurende 7 dagen betekent dat een hittegolf van een week u gemiddeld € 5,134 extra aan water kost.
Piek rondom stroom verbruik
U zou denken dat het elektraverbruik omlaag gaat tijdens een hittegolf. Tijdens temperaturen van 28 tot 30 graden verbruikt Nederland 8 tot 10 procent meer stroom. Grootverbruiker tijdens de hittegolf zijn de airconditioning en ventilatoren. Een airconditioner verbruikt normaal gesproken op jaarbasis 160 tot 430 kWh. Dat is gelijk aan ca. € 70,-. Deze kosten schieten echter omhoog wanneer er meer warme dagen in het jaar zijn.
Wat kost het u om de ventilator of airconditioning de hele dag aan te laten staan?
Een hittegolf van 7 dagen kost u: € 3,- aan extra stroom kosten wanneer u een ventilator de hele dag aan laat staan. Dat valt nog mee. Airco is daarentegen veel duurder. Deze verbruikt maar liefst ca. 1.200 Watt per uur. Dat betekent ruim € 6,62 per dag! Dat is bijna € 50 per week!
Maar overal is een nuance in aan te brengen. Geldt dit ook voor u? Wanneer we kijken naar het verbruik in het huishouden, kan het ook zijn dat de hittegolf u juist iets oplevert omdat u veel meer buitenshuis bent en de apparaten dus uit staan.
Feit of fabel: zonnepanelen leveren meer op bij hogere temperaturen
Fabel: Helaas, ook uw zonnepanelen leveren u tijdens deze hete zomerdagen niet meer op. Hoe warmer ze worden, des te minder zo opleveren. Dat komt omdat er minder efficiënte geleiding is in een zonnepaneel. Per graad Celsius daalt de opbrengt met ca. 0,5 procent. Op een warme dag in de zomer kan een zonnepaneel ca. 60 graden Celsius heet worden. Dat betekent een verlies van 15% opbrengst.
Zonnepanelen zijn er voor gemaakt om het beste te functioneren bij een temperatuur van ca. 20 tot 25 graden. Dus zelfs een zonnige winterse dag met koele wind kan meer opleveren dan een dag met een temperatuur van boven de 30 graden Celsius.
Blijf koel! Kies voor isolatie
Misschien moet u er niet aan denken tijdens deze warme temperaturen, maar isolatie houdt ook bij warme dagen de warmte buiten. In de zomer zit u dus heerlijk koel binnen. Meer weten over isolatie.
Tips en trucs: Hoe houdt u de kosten laag?
Tips om de kosten laag te houden:
1. Ga er op uit! Zoek verkoeling bij een zwemplas in de buurt en drink genoeg water.
2. Douche kort en niet met koud, maar lauw water.
3. Gebruik geen apparaten die warmte afgeven, zoals computers, lampen. Laat ze niet op stand-by staan, maar strek ook de stekker er uit.
4. Gebruik niet de droger, maar hang de was op.
5. Gebruik de afzuigkap zo min mogelijk. Deze zuigt koele lucht uit huis en haalt warme lucht naar binnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten