Hoe het Nachtmerriekabinet-Rutte III defensie kapot maakt: delen van gevechtseenheden 'tijdelijk' opgedoekt wegens gebrek aan personeel

Hoe het Nachtmerriekabinet-Rutte III defensie kapot maakt: delen van gevechtseenheden 'tijdelijk' opgedoekt wegens gebrek aan personeel

Het is een grove schande.

We wisten al lange tijd dat opeenvolgende kabinetten defensie nagenoeg kapot hebben gemaakt, maar blijkbaar maakt het huidige Nachtmerriekabinet er zo mogelijk een nóg grotere puinhoop van. Hele delen van gevechtseenheden worden namelijk opgedoekt vanwege "personeelstekorten." Bij zowel de landmacht als het Korps Mariniers zijn onderhand al hele compagnieën buiten gevecht gesteld.

Dat bericht De Telegraaf:

Tot de onderdelen die zijn ’uitgezet’ behoren de 11e marinierscompagnie van bijna honderd man en verschillende compagnieën bij de Koninklijke Landmacht. „Staven worden gehandhaafd, maar de compagnieën opgedoekt en samengevoegd met andere”, legt voorzitter Jean Debie van de vakbond VBM uit.

En het wordt alleen maar erger. Dit jaar -- we zijn nog maar in maart! -- verlieten 25 mariniers het Korps al. Bij het Korps Commandotroepen is de schade nóg erger: 35 mannen zijn daar opgestapt. Oh ja, en minister Bijleveld van Defensie liet de Tweede Kamer vorige week al weten dat Nederland helaas niet mee kon doen aan de antipiratenrijmissie genaamd Atalanta. Want: te weinig personeel.

Duo-voorzitters Marc de Natris en Ruud Vermeulen van de Gezamenlijke Officierenverenigingen (GOV hebben het logischerwijze helemaal gehad met deze waanzin. "Het wordt tijd voor actie," zegt De Natris tegen het huisblad van de VVD. " De politiek blijft maar schrijven en evalueren en geeft zo het signaal aan militairen af dat zij niet hoeven te rekenen op een innovatieve en toekomstbestendige krijgsmacht. Zolang er niet serieus wordt geïnvesteerd zullen militairen blijven uitstromen. "

Het meest trieste van dit verhaal is dat het CDA het tijdens verkiezingscampagnes te pas en te onpas over de krijgsmacht heeft, maar blijkbaar niets doet om het leger te beschermen als ze eenmaal aan de macht zijn. En dat is een grove schande. Veel militairen stelden vorig jaar hun hoop in Sybrand Buma. Blijkbaar was dat volkomen onterecht. Als puntje bij paaltje komt laat hij defensie net zo verpieteren als de leiders van de andere mainstream partijen.

Zijn er dan helemaal geen partijen die het beste voor hebben met defensie? Is er geen enkele partij die zich hard maakt voor de krijgsmacht?

Oh toch wel. Maar ja, die partij wordt juist regelmatig aangevallen door De Telegraaf omdat zij een gevaar vormt voor de politieke broodheren van die krant: Mark Rutte en Klaas Dijkhoff.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties