Honderdduizenden Catalaanse separatisten op de been in 6 kilometer lange optocht

Honderdduizenden Catalaanse separatisten op de been in 6 kilometer lange optocht

Honderdduizenden Catalaanse separatisten kwamen vandaag bijeen op de 'nationale' feestdag van Catalonië. Dit leverde een zes kilometer lange optocht op in Barcelona. Dat meldt de Telegraaf.

Diverse pleinen en straten werden gevuld met Catalaanse vlaggen, spandoeken en leuzen die onafhankelijkheid predikten en vroegen om de vrijlating van hun separatistische leiders. Als we de politie van Barcelona mogen geloven zou het zelfs om zo'n één miljoen mensen gaan.

Het is natuurlijk al enige tijd onrustig in die regio en het debacle rondom Puigdemont houdt de gemoederen ook flink bezig. De man die door velen verantwoordelijk wordt gehouden voor het onafhankelijkheidsreferendum en die de separatistenbeweging op de kaart zette.

Madrid greep echter in en zette een aantal bewindslieden vast waardoor Puigdemont het land uit vluchtte. Daarna werd het voor Madrid echter niet veel beter want de EU wist niet precies wat ze ermee aan moesten én de opvolger van Puigdemont blijkt óók een radicale separatist genaamd Quim Torra te zijn. Nu is Madrid dus alsnog niet van het probleem af én staat heel Barcelona vol met Catalanen die onafhankelijk willen zijn. Dit is niet zozeer onbekend terrein voor de hoge heren in Madrid, de intensiteit en massale aantallen waarin de Catalanen dit jaar op komen draven is dat echter wél.

Madrid zal hier en daar toch echt wat meer toe moeten geven dan ze tot nu toe hebben gedaan want dit lijkt in de verste verte niet op bewegingen die bijvoorbeeld voor een onafhankelijk Friesland of Limburg pleiten, dit gaat véél verder, overtuigender en intenser.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties