Honderden Ugandese asielzoekers kregen onterecht verblijfsvergunning door te liegen over geaardheid

Honderden Ugandese asielzoekers kregen onterecht verblijfsvergunning door te liegen over geaardheid

Asielzoekers die door Europa trekken. Bron: Shutterstock: Door Janossy Gergely

Honderden asielzoekers uit Uganda hebben ten onrechte een verblijfsvergunning gekregen. Ze deden dit door een maas in de wet te gebruiken: ze logen namelijk over hun geaardheid. De IND gaat nu honderden aanvragen opnieuw onderzoeken, want de aanvragen vertoonden gigantische overeenkomsten. Waarschijnlijk kregen de asielzoekers van mensensmokkelaars te horen wat ze moesten zeggen om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning.

Honderden asielzoekers logen over hun geaardheid. In Uganda is homoseksualiteit verboden, er staat een lange straf op. Daarom werd in 2014 het asielbeleid voor LHBTI'ers versoepeld, maar na enkele jaren werden deze zaken alleen nog maar afgehandeld door IND'ers die meer ervaring hadden met fraude rond deze kwesties.

Maar nu blijkt dus dat er mogelijk tussen 2014 en 2017 honderden keren fraude is gepleegd. Voor de IND blijft dit een moeilijk vraagstuk, want asielzoekers zullen logischerwijs allen proberen om asiel te krijgen. In dit geval logen ze dus gemakkelijk over hun geaardheid om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning.

Op Twitter is de discussie hierover al losgebarsten, want het is volgens velen niet heel raar dat mensen gaan liegen over hun achtergrond als ze weten dat ze dan makkelijker in aanmerking kunnen komen voor een permanent verblijf.

?ref_src=twsrc%5Etfw

Ondertussen blijven de problemen bij de IND zich opstapelen zo lijkt het.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties