Hong Kong schrapt omstreden 'uitleveringswet', financiële markten komen tot rust

Geen categoriesep 04 2019, 16:00
De regering van Hong Kong heeft besloten de omstreden 'uitleveringswet', waardoor Kantonezen het risico liepen te worden uitgeleverd aan Beijing, ingetrokken. De financiële markten in Azië en ook de rest van de wereld reageerden positief. Nu de spanningen tussen demonstranten en de regering wegebben is de primaire motivatie met het intrekken van de wet, verdwenen, via NU.
Dat Hong Kong heeft besloten de omstreden wet in te trekken is positief nieuws, de spanningen daar lagen namelijk in het verlengde van de escalerende handelsoorlog tussen de VS en China. Met het intrekken van de wet wordt gesuggereerd dat Beijing de handelsoorlog toch net iets minder prettig vindt dan de Amerikanen. Gezien de beperkte omvang van de marine van China viel dat ook te verwachten.
Met het intrekken van het wetsvoorstel, dat uitlevering aan Beijing mogelijk maakte, hebben de demonstranten in Hong Kong één van hun doelen bereikt. Verder wilden de Kantonezen in Hong Kong dat de regering onderzoek doet naar 'extreem politiegeweld' tijdens de demonstraties, niet langer het woord "rellen" gebruikt bij het beschrijven van demonstraties en de opgepakte demonstranten vrijlaat. Maar aan de overige wensen, behalve intrekking van de wet, wordt waarschijnlijk géén gehoor gegeven.
Ten slotte wilden de demonstranten een universeel kiesrecht voor de inwoners van de stadstaat, aangezien het land formeel gezien geen democratie is. Het bestuur van het landje wordt namelijk gekozen door een speciale 'commissie' waarop burgers géén invloed hebben. De Hongkongse bestuurder Carrie Lam maakte het besluit tot intrekking van de wet gisteren bekend:

"De incidenten van de afgelopen maanden hebben Hongkong geschokt en bedroefd. We hopen allemaal een uitweg te vinden uit de huidige impasse."

De overige eisen van de demonstranten zijn dus nog niet ingewilligd, maar het is onwaarschijnlijk dat zij in alle hevigheid zullen demonstreren om de overige punten van zorg van tafel te krijgen, immers is het hoofddoel -het voorkomen van eventuele uitleveringen aan China- behaald.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten