Hoogleraar Universiteit Leiden: 'Regering begint bang te worden voor de kiezer,' dat is waarom het referendum weg moet

Geen categoriefeb 18 2018, 18:00
"Het ziet er wel een beetje naar uit dat besturen en de regering wat bang begint te worden voor de kiezer."
Joh.
Wim J.M. Voermans is hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Nu staat die universiteit bepaald niet bekend als een rechts bastion, maar gelukkig zijn er daar wel degelijk verstandige mensen bij de faculteit Rechtsgeleerdheid. Voermans is één van die mensen.
Tenminste, daar heeft het alle schijn van. De jurist vertelde vandaag namelijk bij Buitenhof dat a) de regering een knaller van een fout heeft gemaakt in zijn poging om het raadgevend referendum af te schaffen en b) dat het raadgevend referendum wordt afgeschaft omdat "de regering bang begint te worden voor de kiezer."
https://twitter.com/Buitenhoftv/status/965189312156336128
De wetgever wil meteen van het raadgevend af. Maar je moet altijd een referendum periode geven, wat betekent dat je dan een referendum krijgt over afschaffing van het referendum. Toen is de regering de mist in gegaan. Ze hebben zichzelf, eenvoudig gezegd, in de voet geschoten door de intrekkingswet te laten stellen dat de wet op het referendum niet van toepassing is... terwijl die wet er niet meer is. Dat punt zorgt ervoor dat het besluit om geen referendum te houden over de afschaffing van het referendum met succes aangevochten kan worden bij de rechter.
Dat is punt één. Punt twee is dat Voermans desgevraagd zegt dat het er inderdaad alle schijn van heeft dat de bestuurlijke elites in ons land het raadgevend referendum kwijt willen omdat ze "bang" zijn voor "de kiezer." Nou weten u en ik dat al een tijdje, maar het kon weleens de eerste keer zijn dat dit hardop wordt gezegd in een show van de NPO.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten