Hoogleraar Wim Voermans sloopt regeringspartijen vanwege afschaffen referendum

Geen categorienov 05 2017, 20:00
In deel twee van onze analyseer-buitenhof-op-zondag kwam er een geweldig betoog van hoogleraar Wim Voermans over het afschaffen van het referendum. In het programma werd er nog naar hem gegooid dat het referendum juist een middel is voor populisten, maar Voermans pareerde elk mogelijk tegenargument.
Volgens Voermans hadden de regeringspartijen het helemaal niet door dat de discussie zo hoog zou oplopen aangaande het referendum en het afschaffen van dit middel. Sterker nog, die hele uitsprakenkwestie van Buma en Pechtold liet juist zien dat het ze nogal overviel. Buma vertelde sowieso niet te luisteren naar het oordeel van het referendum over de Sleepwet en Pechtold noemde het een nogal 'onhandige uitspraak'. Net na de coalitievorming al zo een essentiële fout met betrekking tot de communicatie binnen de regering.
Voermans hekelt ook de positie van de regering die zegt dat er geen meerderheid is voor een bindend referendum, dus dat een halfslachtig referendum als een raadgevend referendum dan maar afgeschaft dient te worden. Daar zou niemand schijnbaar behoefte aan hebben. Dat kunnen zij niet weten en dat kunnen zij niet bepalen. Natuurlijk, een bindend referendum is veel beter, maar dat betekent niet dat je elke vorm van volksraadpleging dan maar moet afschaffen als het niet aan het ideaalbeeld voldoet.
Het is ook bizar volgens Voermans wanneer mensen aanhalen dat een referendum populisten helpt en het te simpel is en niet goed genoeg. Volgens hem moeten we juist wennen aan referenda en moeten we leren om ermee om te gaan. Het CDA moet dan ook niet voorstander zijn van de uitkomst volgen als het hen uitkomt en dan tegen de uitslag zijn als het hen niet uitkomt. Ook D66 krijgt ervan langs als een partij die als ze niet hun favoriete pizza krijgen, ze dan maar helemaal geen pizza nemen. Verwijzend naar Pechtold die aangeeft dan maar niets te willen als er geen bindend referendum kan komen. Iets met spijker en kop. Kijktip!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten