Hou eens op joh! Henk Krol wil specifieke vermelding in Grondwet verbod op leeftijdsdiscriminatie

Hou eens op joh! Henk Krol wil specifieke vermelding in Grondwet verbod op leeftijdsdiscriminatie

Henk Krol, fractievoorzitter van 50Plus in de Tweede Kamer, neemt het wederom op voor de ouderen in de samenleving. De manier waarop hij dat doet is echter zwaar belabberd. Meneer wil namelijk een specifieke vermelding van een verbod op leeftijdsdiscriminatie in Artikel 1 van de Grondwet...

Artikel 1 van de Grondwet is toch behoorlijk duidelijk lijkt mij? Hier, lees maar:

"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."

Krol, en vele anderen met hem, lijken het nodig te vinden om iedere vorm van discriminatie hier maar aan toe te voegen. Lekker goedkoop scoren met symboolpolitiek ondanks het feit dat Artikel 1 al precies doet wat het moet doen. Daar is Krol het niet mee eens:

"De omvang van leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is enorm. Ruim 30 procent van de werkgevers vermeldt in vacatures dat zij op zoek zijn naar schoolverlaters, beginnend personeel of mensen met maximaal drie jaar werkervaring. Zulke teksten zijn al verboden op basis van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid."

Zou heel goed kunnen meneer Krol, maar gaat het dan ook om 'gelijke gevallen' waar Artikel 1 óók duidelijk naar verwijst? Want dan zou je 'ruim 30 procent van de werkgevers' dus gewoon voor de rechter kunnen slepen met het bewijs dat overal op internet rondslingert. Opgelost!

Age shaming
De oorzaken voor deze discriminatie vindt Krol in de vorm van vooroordelen en het actief age shamen van oudere mensen: "iemand wegzetten als minderwaardig vanwege zijn leeftijd." Heel sneu natuurlijk maar, beste Henk, waar zijn we nou mee bezig?

Gaat iets dat al verboden is en op deze manier nóg harder en explicieter verboden wordt, echt helpen? En mochten die vooroordelen bij werkgevers er echt zijn, zullen zij er dan niet alles aan doen om beschuldigingen van discriminatie te omzeilen? Het hangt een beetje van het werk af maar leg sollicitanten maar een testje voor waaruit blijkt hoe goed ze Microsoft Word, Excel en PowerPoint beheersen. En als dat teveel werk is voor een werkgever is er altijd nog de 'geschiktere kandidaat gevonden' en de 'past niet in de bedrijfscultuur' excuses.

"Het CDA stelde overigens dat er wel heel veel ballen in de kerstboom komen, als ook leeftijd wordt toegevoegd aan Artikel 1 van de Grondwet. Mijn mening hierover? Hoe meer ballen, hoe mooier de boom."

Maar het CDA heeft hier gewoon wel een punt. Straks lijkt het er eerder op dat alles wat níét wordt genoemd gewoon is toegestaan. Als nu al discriminatie wordt geconstateerd en je kunt die beschuldigingen hard maken, ga dáár dan achteraan?! Dan is binnen de kortste keren voor iedereen duidelijk hoe het hier werkt.

"Ik wens u alvast een heel mooie kerst toe."

U ook meneer Krol! :)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties