Hr. Ms. Tromp terug van roerige missie

Geen categoriejun 29 2011, 18:42
Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp is vanochtend na een roerige missie in thuishaven Den Helder teruggekeerd. Daar werd het schip welkom geheten door de Commandant der Strijdkrachten, de Commandant Zeestrijdkrachten en het thuisfront van de bemanningsleden.
"Uw taak als beschermer van koopvaardijschepen tegen piraterij in internationale en onveilige wateren zit erop", sprak de Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Peter van Uhm, de aanwezigen toe. "U kunt terugkijken op een geslaagde inzet en op een roerige missie."
Hr. Ms. Tromp vertrok vijf maanden geleden uit Den Helder om, als vlaggenschip van het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2, een bijdrage te leveren aan de antipiraterij-operatie Ocean Shield. Nauwelijks was de Tromp het Suezkanaal gepasseerd of de missie wijzigde en kreeg het schip opdracht naar Libië op te stomen om Nederlanders te evacueren.
Eind maart begon de Tromp aan het bestrijden van de piraterij en paste daarbij nieuwe tactieken toe, om de speelruimte van bandieten te beperken. Het LCF patrouilleerde dicht onder kust in de buurt van piratenkampen, om het onmogelijk te maken uit te varen. Tijdens één van deze patrouilles detecteerde de Tromp een vissersschip dat richting het ankergebied van een piratenkamp voer. Toen dit schip niet reageerde op diverse oproepen via de marifoon, kregen de mariniers van het versterkte boardingelement opdracht het schip nader te onderzoek. Bij nadering van het verdachte schip, werd het vuur op ze geopend. Tijdens de actie die hierop volgde, werden 16 gegijzelden bevrijd en 16 van piraterij verdachte Somaliërs aangehouden. Twee verdachten kwamen om.
Lees verder
Bron:MinDef
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten