Humanitaire ramp Jemen ongekend: Rode Kruis wil vliegveld openhouden

Geen categorieokt 24 2018, 18:00
De burgeroorlog in Jemen loopt ondertussen uit op een humanitair drama. Van de 27 miljoen inwoners hebben ondertussen 22 miljoen mensen dringend behoefte aan hulp. De situatie is nijpend want ruim 15 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkwater en basale sanitaire voorzieningen. Hierdoor is het zoeken naar een snelle oplossing van groot belang voor de mensen in Jemen. De NOS meldt dat het Rode Kruis de strijdende partijen verzoekt om ten minste het vliegveld van Sanaa open te houden.
Het Rode Kruis is niet blij met de wijze waarop de strijdende partijen op dit moment omgaan met de hulpdiensten. Zo worden professionele hulpverleners tegengewerkt en dreigt de Jemenitische bevolking hiervan het slachtoffer te worden. Naast behoefte aan voedsel, kleding en onderdak zijn ook de medische voorzieningen door de oorlog verwoest. De helft van de ziekenhuizen is dicht. En dat wat men aldaar als ziekenhuis ziet kan natuurlijk bij lange na niet toppen aan de Nederlandse zorg. Hoe schrijnend die situatie is kunnen wij ons dus niet eens voorstellen.
Het Rode Kruis staat dus voor een enorme taak, maar kon in de afgelopen maanden niet aan de vraag om hulp voldoen. De oorlog is een typisch voorbeeld van hoe buitenlandse mogendheden hun invloed aanwenden om het leven van andere mensen te verpesten. Zo steunt de Iraanse staat de rebellen en ontvangt de regering van Jemen steun vanuit Saudi-Arabië (Het Arabië van het huis van Saud). Ook de VN probeert de humanitaire situatie te verbeteren en slaat alarm. Ruim 14 miljoen mensen dreigen te sterven aan een hongersnood.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten