Hypocriete premier Cameron geeft toe: 'Ja, ik profiteerde zelf ook van belastingparadijzen'

Geen categorieapr 09 2016, 17:00
De premier die erom bekendstaat dat hij regelmatig de vloer aanveegt met mensen die gebruiken maken van belastingparadijzen moet nu toegeven dat hij daar zelf ook van geprofiteerd heeft.
De Britse Tory premier David Cameron ligt flink onder vuur. De reden? Hij is persoonlijk betrokken bij het belastingschandaal dat de hele wereld op zijn kop heeft gezet.
Uit de vrijgegeven documenten blijkt namelijk dat zijn vader Ian, die in 2010 op 77-jarige leeftijd overleed, gebruik maakte van belastingparadijzen om zichzelf en rijke vrienden flink te verrijken. Nou is daar mijn inziens niets mis mee -- het is namelijk legaal om belasting te ontwijken -- maar in dit geval ligt het wat genuanceerder omdat Cameron stelselmatig mensen en bedrijven afbrandt die dit doen.
Toen bekend werd dat zijn overleden vader gebruik had gemaakt van dergelijke constructies reageerde de premier meteen geprikkeld. Hij weigerde antwoord te geven op vragen of hij daar zelf ook van geprofiteerd had, en benadrukte slechts dat het zijn inziens om "een privézaak" ging. Met andere woorden: niemand mocht zich ermee bemoeien, dit ging het publiek niet aan.
Een ander had dat argument kunnen gebruiken, maar een politicus die dit soort mensen systematisch aan de schandpaal nagelt kan dat niet.
En dus nam de druk toe.
Gisteren kwam het hoge woord er dan eindelijk uit. De premier gaf toe dat hij persoonlijk ook geprofiteerd heeft van de belastingontwijkende praktijken van papa Ian:

Mr Cameron made the admission after days of silence over his links to Blairmore Holdings. Details of the Bahamas-based company set up by Ian Cameron emerged in a leak from a Panamanian law firm on Monday, triggering a row about alleged offshore tax avoidance.

Yesterday Mr Cameron revealed that for 13 years he and his wife, Samantha, held a stake in the fund that was sold for £31,500 just before he became prime minister in 2010. The interview came after Downing Street and the prime minister released four statements trying to clarify his financial affairs. No 10 initially insisted that it was a “private matter”.

Ondertussen neemt de druk op de premier flink toe. Zo roepen parlementariërs van Labour al dat Cameron moet aftreden. Vooralsnog wil hij daar natuurlijk niet aan, maar het is nog maar zeer de vraag of hij die roep lang kan weerstaan. En als dat wel gebeurt zal hij er in ieder geval zwaar beschadigd uitkomen, wat hem later dit jaar ongetwijfeld grote problemen zal opleveren als zijn eigen partij hem wil aanpakken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten