IJsland bewijst op EK dat klein duimpje wel degelijk veel kan bereiken

IJsland bewijst op EK dat klein duimpje wel degelijk veel kan bereiken

Ik wilde ze eigenlijk Calimero noemen, maar dit land heeft absoluut geen "ik ben klein, zij zijn groot" complex.

IJsland heeft de hele voetbalwereld versteld doen staan door gisteravond gelijk te spelen tegen het sterrenteam van Portugal. De Portugezen werden ook in deze wedstrijd geleid door Cristiano Ronaldo. De superster en beste speler ter wereld (op het moment) kon ongelooflijk genoeg weinig klaarspelen. Hij werd enkele keren in stelling gebracht maar faalde keer op keer. Daarnaast zette hij ploeggenoot Nani één keer met een schitterende pass voor de keeper van IJsland, maar ook hij miste.

Het was een buitengewoon interessante wedstrijd, niet in de laatste plaats omdat Portugal behoorlijk aanvallend speelde en continu druk zette. Na de 1-0, die overigens wél gescoord werd door Nani, en nog na een schitterende aanval ook, leek het wachten op de 2-0. Die viel maar niet.

En ja, dan weet je wat er gebeurt in het voetbal: uiteindelijk maakten de IJslanders gelijk. Vervolgens gingen ze weer letterlijk met het hele team verdedigen, waardoor Portugal er simpelweg niet doorheen kon komen. Het resultaat leverde een enorm volksfeest op in IJsland: 1-1, het eerste punt op een groot toernooi was binnen.

Ronaldo was natuurlijk iets minder blij met de uitslag. Hij had het gevoel dat Portugal bestolen was en leverde forse kritiek op het eerst en vooral verdedigend spelende IJsland:

"Dit is een beetje frustrerend. IJsland had geen enkele intentie om te voetballen. Maar we maken ons nog geen zorgen. Dit is pas het begin van het toernooi."

En:

"IJsland probeerde verder niets. Het was verdedigen, verdedigen en nog eens verdedigen en dan af een toe een counter. Ze hebben geluk gehad. We hadden gewoon moeten winnen, maar het is geen ramp. Die IJslanders vierden dit gelijkspel alsof ze het EK hadden gewonnen. Dat vind ik geen instelling. Ze gaan niet ver komen."

Natuurlijk was het voor Ronaldo een ongelooflijk frustrerende wedstrijd. Ten eerste scoorde hij niet, wat hij wel gewend is bij Real Madrid. Daar scoort hij gemiddeld iets van 1,1 goals per wedstrijd. In het shirt van Portugal vallen zijn prestaties jammer genoeg vaker tegen. Zo scoort hij voor zijn nationale team maar één keer in de drie wedstrijden. Misschien is het dus niet eens zo gek dat hij na één wedstrijd nog steeds droog staat.

Maar goed, dat maakt IJsland natuurlijk allemaal niets uit, en terecht. Voor onze bevriende vikingen is het gewoon geweldig dat ze a) mee mogen doen op dit toernooi en b) dat ze vervolgens ook nog eens een punt hebben binnengesleept in hun eerste wedstrijd. Ja, ze speelden ontzettend verdedigend, maar had je iets anders van ze kunnen verwachten? Daar komt bij: als Portugal zo sterk is als Ronaldo denkt hadden hij en zijn vrienden de IJslandse muur gewoon kunnen slopen.

Met andere woorden, Portugal is misschien toch niet zo sterk als Ronaldo denkt, terwijl IJslands strategie gewoon top werkte. Wat mij betreft verdienen ze hun feestje dan ook zeker. Ze bewezen gisteravond dat klein duimpje de grote boze reus wel degelijk de baas kan: als hij er zelf maar in gelooft en niet opgeeft, ook niet als hij een tegenslag te verwerken krijgt.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties