IKEA beschuldigd van geloofsdiscriminatie! Poolse katholiek ontslagen wegens homofobie

Geen categoriejun 30 2019, 19:00
IKEA is in Polen verwikkeld geraakt in een ware cultuurstrijd. Een katholiek medewerker werd ontslagen wegens homofobe uitspraken. De Pool zegt nu te zijn gediscrimineerd vanwege zijn geloof. IKEA dreigt te worden geconfronteerd met een boycot! Dat meldt de NRC.
Nationale rel
Er is een nationale rel ontstaan door dit debacle. Tot nu toe zijn in Polen het Openbaar Ministerie, de ombudsman, een vakbond én een oud-staatssecretaris van Justitie betrokken geraakt bij de kwestie. De eerste drie onderzoeken of er sprake is geweest van discriminatie vanwege geloof. De laatste heeft opgeroepen de Zweedse meubelgigant te boycotten.
Oorzaak
IKEA verspreidde ergens in mei intern een bericht om stil te staan bij de Internationale Dag tegen Homofobie. Dat schoot één medewerker in het verkeerde keelgat. De man schreef een reactie waarin hij zei dat:

"de acceptatie en promotie van homoseksualiteit en andere afwijkingen schandalig zijn.”

Hij haalde twee teksten uit het Oude Testament aan die pleiten voor zelfmoord en doodstraf voor homoseksuelen. IKEA zegt in hun verklaring dat de man werd gevraagd om het bericht te verwijderen. Toen hij weigerde, is hij ontslagen. IKEA licht toe:

"Openheid ten opzichte van alternatieve meningen kan geen vrijbrief zijn voor verbale agressie (...). Als de waardigheid van een andere groep (bijvoorbeeld katholieken) was geschonden, hadden we dezelfde actie genomen.”

Cultuurstrijd
Het is een lastige kwestie. Voor zover ik heb gelezen is er geen sprake van 'verbale agressie' en richt hij zich puur op 'de acceptatie en promotie van homoseksualiteit'. Dat hij daarbij twee Bijbelteksten aanhaalt, die overigens niet mals zijn, zet de boel op scherp. Je kunt niet vrijheid van religie prediken maar bepaalde teksten van die religie willen censureren.
Ik vraag me überhaupt af waarom IKEA zich niet gewoon alleen met het bouwen van meubilair bezighoudt, in plaats van politiek-ideologisch gedreven materiaal te lopen verspreiden aan haar medewerkers. Vraagt IKEA Riyad (oprecht verbaasd dat die bestaat trouwens) haar medewerkers ook om stil te staan bij de Internationale Dag tegen Homofobie of bijvoorbeeld vrouwenrechten? Ik denk het niet.
IKEA, en andere bedrijven, die deugpuntjes willen scoren met onderwerpen waarvan ze zelf denken 'hoe kun je daar nou tegen zijn?' moeten zich weer eens gewoon gaan richten op hun corebusiness. Feit is gewoon dat homofobie, om diverse redenen, nu eenmaal véél meer voor komt dan men toe wil geven. Doen alsof het er alleen maar is vanwege een paar figuren aan de rand van de samenleving, levert juist dit soort rellen op.
IKEA had gewoon haar mond moeten houden. Wanneer die medewerker dan een keer een homoseksuele klant weigert te helpen of iets dergelijks, dan hadden ze hem er zo uit kunnen knikkeren en had niemand een argument van geloofsdiscriminatie kunnen maken. 'Dan had 'ie maar niet op een plek moeten werken waar ook homoseksuele klanten kunnen rondlopen.' Klaar!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten