IMF geeft Griekenland op en vliegt terug naar Washington

Geen categoriejun 11 2015, 20:00
Het IMF ziet helemaal geen brood meer in onderhandelingen met Griekenland. Alle overleggen zijn afgebroken, en de officials reizen terug naar Amerika.
Al enige weken voert Griekenland koortsig overleg om nieuwe geldleningen los te krijgen van het consortium aan crediteuren: IMF, EU en ECB. De onderhandelingen lopen niet erg vlot, mede omdat beide partijen niet bereid zijn compromissen te sluiten. Griekenland eist dat er een einde komt aan het afgedwongen bezuinigingsbeleid, terwijl de schuldeisers inzetten op stevige hervormingen die door Athene juist verworpen worden.
Het IMF heeft er schoon genoeg van en heeft zowel de onderhandelingen met premier Tsipras stopgezet, alsmede de koffers gepakt:
De onderhandelingen over de schuldencrisis in Griekenland liggen stil. Het onderhandelingsteam van het IMF heeft zijn koffers gepakt en is vanuit Brussel teruggegaan naar Washington. Volgens een IMF-woordvoerder schiet het overleg niets op en "ligt de bal nu heel erg bij Griekenland". Ook de Griekse onderhandelaars zijn naar huis gegaan.
Deze tweets vatten zo ongeveer wel samen waarom het Internationaal Monetair Fonds vond dat het tijd was om de biezen te pakken:
CHOfx6nWsAAX72d.jpg large
Of en wanneer het IMF terugkeert naar de onderhandelingstafel is in ieder geval onbekend.
Griekenland bakkeleit al maanden met schuldeisers over het krijgen van nieuwe leningen. In januari kwam onder leiding van Alexis Tsipras en Yanis Varoufakis een regering van socialisten aan de macht, die beloofden dat ze een deal konden sluiten waarbij Griekenland een stuk goedkoper uit was dan onder de vorige centrumrechtse regering. Tot dusverre hebben de beide heren veel onderhandeld, maar is er nog geen akkoord in zicht over nieuwe kredieten.
Wel begint de tijd te dringen, en is vandaag - zeker na het vertrek van het IMF - het mediterraanse land weer een stapje dichterbij een nationaal bankroet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten