In Amerika getrainde scherpschutter nu 'minister van oorlog' voor ISIS

Geen categoriesep 08 2016, 20:00
Het bewijst maar weer eens dat het Westen buitengewoon voorzichtig te werk moet gaan als we groepen uit 'islamitische landen' willen trainen om dictators of islamisten aan te pakken.
Een door Amerika getrainde scherpschutter is door zijn bazen van ISIS gepromoveerd tot 'minister van oorlog.' Het gaat om de 41-jarige kolonel Gulmurod Khalimov, die door Amerika getraind werd omdat hij het hoofd was van de special forces van Tadzjikistan (ja, echt waar, Tadzjikistan).
Nu, jaren na zijn training, heeft Amerika een prijs op zijn hoofd gezet van $3 miljoen dollar. Hij wordt beschouwd als één van de meest gezochte mensen ter wereld, wat gezien zijn functie bij ISIS natuurlijk alles behalve verrassend is.
De Amerikaanse krant de New York Post legt uit:

Khalimov has replaced the infamous red-bearded Tarhan Batirashvili, better known as “Omar the Chechen,” who rose through the ranks of ISIS before he was killed in a US airstrike in July.

“The Tajik has been appointed as the successor to the dead terrorist Tarhan Batirashvili who (was) also known as Abu Omar al-Shishani (Omar the Chechen),” according to the Iraqi News, citing an unnamed Iraqi security source.

“The Tajik Golmurud Khalimov was elected as the first military commander in ISIS. The organization did not announce it officially because it fears that once mentioned, there might be a series of airstrikes against them,” Iraqi News said.

Met andere woorden, hij volgde Tarhan Batirashvili eerder al op, maar dat bekend werd niet groots aangekondigd door ISIS omdat de islamisten vrezen dat Amerika en haar bondgenoten de opdracht om hem uit te schakelen daardoor nóg serieus nemen. Het toont aan dat de Amerikaanse drone-aanvallen wel degelijk effect sorteren.
Natuurlijk kun je het de Amerikanen niet per sé serieus nemen dat deze man door hen getraind is. Ze konden waarschijnlijk niet weten dat hij zou radicaliseren. Toch bewijst het wel dat Westerse landen bijzonder voorzichtig moeten zijn voor ze strijdkrachten in andere delen van de wereld opleiden, zeker als we het over de 'islamitische wereld' hebben. Dat zal links ongetwijfeld heel discriminatoir in de oren klinken, maar dat maakt het niet minder waar: je kunt niet zomaar iedereen, overal steunen en dan er dan vanuit gaan dat die mensen nooit een bedreiging voor jou zullen vormen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten