IND-medewerkers ongeloofwaardig gemaakt door besluit Howick en Lili

Geen categoriesep 15 2018, 9:00
Staatssecretaris Harbers heeft zich absoluut niet geliefd gemaakt bij de medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Zijn besluit om tegen het staande beleid in Howick en Lili tóch niet uit te zetten, maakt IND-medewerkers ongeloofwaardig, vinden zij. Via de NOS.
Dat moet een bittere pil voor de IND zijn geweest. 'Dit zijn nu eenmaal de regels, wij kunnen er ook niets aan doen' lijkt het mantra van menig ambtenaar in Nederland te zijn. Erg gehekeld, overigens, maar in het geval van de IND zo'n beetje de enige houvast die je hebt om niet gebukt te gaan onder de pijnlijke beslissingen die er soms van je verwacht worden.
Na jarenlang getouwtrek waarin menig ambtenaar heeft moeten strijden tegen zijn conflict van rechtvaardigheidsgevoel en verbittering, rukt staatssecretaris Harbers de hele betekenis van die strijd eruit door 180 graden te draaien en de fel verdedigde regels zomaar opzij te schuiven. Dat is natuurlijk al moeilijk te verkroppen maar de echte schokgolf van die beslissing volgt nog.
Menig IND-ambtenaar mag nu doodleuk gaan vertellen dat Howick en Lili een uitzondering waren, ook als de situatie praktisch hetzelfde lijkt, en honderden andere Howick en Lili's gewoon pech hebben. Geen argument van 'dat zijn nu eenmaal de regels' of 'ik heb het ook niet bedacht' maar een niet te verkroppen 'zij wel en jij niet'.
De IND vreest nu niet alleen voor een niet te verkopen beleidsverhaal maar voelt de bui ook al hangen qua effecten die dit teweeg zal gaan brengen. Men kan in de meeste gevallen prima een afwijzing verteren als die logisch te verklaren valt, dat is niet langer meer het geval. De kans is meer dan aanwezig dat een gevoel van onrechtvaardigheid en wanhoop de boventoon zal gaan voeren bij de 'net-niet-Howick-en-Lili's' van Nederland, met alle gevolgen van dien.
Harbers zegt de onrust te begrijpen en gaat maandag even uitleggen dat hij gewoon gezwicht is voor druk vanuit de media en een bliksemafleider moest worden voor Alexander Pechtold's abortushobby.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten