Interne kritiek bij de PVV zwelt aan: 'De verkeerde mensen hebben verantwoordelijkheid'

Geen categoriejan 26 2018, 21:00
Eerst kwam er kritiek vanuit de PVV, omdat kandidaat-gemeenteraadsleden zich schaamden voor hun mede-kandidaten. Nu komt er nog meer kritiek vanuit de partij op de procedures die de partij gebruikt in de gemeenteraadsverkiezingen. Een Kamerlid heeft dit bevestigd aan De Telegraaf en RTL Nieuws.

Volgens de PVV'er verlopen de zoektocht naar kandidaten voor de verkiezingen niet goed, omdat "de verkeerde mensen" de taak hebben gekregen de lijsten samen te stellen. Het Kamerlid zegt dat het daarom te verwachten is dat zich dubieuze kandidaten melden. De partij wil niet reageren op vragen over de interne kritiek.

De partij van Geert Wilders, meestal is dit beeldspraak maar in dit geval is het natuurlijk gewoon zo, wil in dertig gemeenten meedoen aan de verkiezingen. Dit is nogal een grote sprong vanaf de plek waar ze eerst stonden, namelijk twee gemeenten. Het is dus wel logisch dat er af en toe rotte appels bij zitten, of dat de procedures niet gaan zoals ze gepland waren.
Toch zegt het veel over de structuur van de partij. Aangezien er een strakke hiërarchische structuur is binnen de partij, is het vooral een ons-ken-ons. Dat is geen verwijt, dat is nu eenmaal het gevolg van de menselijke interactie. Daarmee komen er mensen op de lijst of hoge rop de lijst, omdat ze de juiste mensen kennen. Zo oud als de politiek zelf. Met een hiërarchische structuur bestaat ook het risico dat er niet echt tegengas gegeven wordt en dat de processen toch wat heimelijk verlopen. Nogmaals, een gevolg van de menselijke interactie in zo een structuur.
Naast deze aantijgingen door een groepje PVV'ers heeft de partij het natuurlijk ook gewoon moeilijk. Forum voor Democratie van Thierry Baudet vreet de PVV leeg in de peilingen en Wilders lijkt zijn hoogtepunt te hebben gehad. De vraag is of je in zo een turbulente onzekere tijd überhaupt wel mee moet doen in zo veel gemeenten? Al met al, voorlopig lijken problemen de PVV nog niet gepasseerd te zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten