Internetaangifte kan voortaan al in 10 minuten worden geregeld

Geen categorieapr 29 2015, 8:00
Het doen van aangifte via het internet wordt steeds gemakkelijker.
De politie heeft het landelijke systeem van internetaangifte volledig omgegooid. Er waren te veel klachten over het taalgebruik, de dubbele vragen en de veel te lange teksten. De nieuwe, overzichtelijke website gaat morgen online. „Aangifte doen kost voortaan nog maar tien minuten”, belooft Ruud Paulusse, projectleider van Politie.nl.
De website is ook meteen geoptimaliseerd voor mobieltjes en tablets. Dat had natuurlijk al veel eerder moeten gebeuren, zeker gezien het feit dat de meest Nederlanders tegenwoordig 'mobiel' online zijn en de tijd niet meer nemen om achter een desktop computer te gaan zitten, maar goed, beter laat dan nooit.
De site werkt vanaf morgen optimaal. Geen herhaling van vragen meer, niet het gevoel dat je van hot naar her wordt gestuurd zonder te weten waar de uitgang nou eigenlijk is. "Voorheen raakten mensen gefrustreerd. Ze hadden het gevoel dat ze in cirkeltjes werkten. En je wilt juist voorkomen dat mensen afhaken," aldus Paulusse.
Dat lijkt me ook. Tenzij je natuurlijk wilt dat de politie zo weinig mogelijk te doen heeft. In dat geval is het juist heel slim om een zo gecompliceerd mogelijke website te bouwen.
Hoe dan ook, het mooie aan de nieuwe aanpak is eerst en vooral dat mensen voortaan beginnen met een uitleg over wat er precies gebeurd is. In het verleden was dat pas de vierde vraag, waardoor mensen nog steeds vol emoties (woede en verdriet). Sterker nog, die gevoelens namen alleen maar toe omdat ze zich eerst ook nog eens door allerlei belachelijke vragen moesten heen worstelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten