Invullen maar! De (eerste) stemhulpen voor de gemeenteraadsverkiezingen staan online

Geen categoriefeb 14 2018, 15:00
Met nog maar iets maar dan een maand te gaan wordt het voor Nederland toch echt tijd om serieus te gaan nadenken over welke partij haar stem verdient. Daarbij bestaat er vanaf vandaag weer een steuntje in de rug.
Het hoort ongeveer net zo bij verkiezingen als het rode potlood zelf: de stemhulp. Eigenlijk zouden we allemaal onze keuze willen maken zonder, maar stiekem is het toch wel handig als je de tijd of zin (of allebei) hebt om dagelijkse de politiek te volgen. Laat staan de lokale politiek, waar het op 21 maart toch echt over gaat. En voor veel mensen, waaronder political junkies zoals ikzelf, is het ook wel gewoon leuk om te zien in hoeverre je ideeën bij bepaalde partijen passen.
Dit jaar is er aardig wat keuze wanneer het op stemhulpjes aankomt: het KiesKompas en de Stemwijzer zullen geen onbekenden zijn en zijn ook nu weer van de partij, maar daarbij kunnen we vanaf nu ook MijnStem optellen. Het idee is bij alledrie de systemen hetzelfde: je geeft (weliswaar op iets andere manieren) aan wat je over bepaalde stellingen vindt, en krijgt uiteindelijk te zien in hoeverre politieke partijen die in jouw gemeente meedoen daar hetzelfde over denken.
En juist dat maakt het zo nuttig om zo'n ding deze keer in te vullen: het kan goed zijn dat de landelijke partij waar je doorgaans op stemt, in jouw woonplaats helemaal niet meedoet. Die kans is bijvoorbeeld groot als je aanhanger van Forum voor Democratie bent (alleen direct verkiesbaar in Amsterdam en indirect in Rotterdam) of de PVV (30 gemeenten). Daarbij willen lokale afdelingen nog wel eens afwijken van de koers van de 'grote partij' of bieden lokale partijen een beter alternatief.
Hoe het ook zij: invullen kan meestal weinig kwaad, en is zoals gezegd ook best leuk. Helaas gaat de ballon niet voor iedereen op: zo'n tweederde van Nederland zal dit kunnen doen, omdat niet elke gemeente het de moeite (of het geld) waard vond om zo'n hulp - die apart per gemeente ontwikkeld moet worden - te bestellen. Vooral in kleinere gemeenten is dit vaker dan gemiddeld het geval. Ook zul je soms nog even geduld moeten hebben: Stemwijzer heeft vandaag als eerste de test voor 44 gemeenten (waaronder Amsterdam, Den Haag en Amersfoort) online gezet, maar het KiesKompas en MijnStem laten nog even op zich wachten. Handig genoeg is er dit jaar de website gemeenteraad.nl, waar binnenkort een overzicht te vinden zal zijn van welke stemhulp voor welke gemeente wanneer beschikbaar is. Dat kunnen er namelijk meerdere - of helaas geen - zijn.
Ik zou dus zeggen: kijk snel of jouw woonplaats bij de eerste lading zit en zo ja: veel stemwijsheid toegewenst!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten