'Iraaks snelrecht' - Rechtbank Bagdad houdt tempo erin: negen doodstraffen uitgedeeld aan Franse IS-strijders

Geen categoriejun 02 2019, 18:00
In Bagdad houden ze de vaart er lekker in en geven ze 'snelrecht' langzamerhand een nieuwe definitie. Zojuist werd bekend dat er al negen van de twaalf Franse IS-strijders ter door zijn veroordeeld. Vorige week waren dit er nog drie en morgen volgen er waarschijnlijk weer drie Franse IS-strijders.
Vandaag heeft de Iraakse rechtbank wederom twee Franse IS-strijders ter dood veroordeeld. Één van hen heeft verklaard in gevangenschap te zijn gemarteld maar dat wordt door artsen, die hem hebben onderzocht, tegengesproken. Daarmee staat de teller, wat Franse jihadisten betreft, nu op negen. De laatste drie Syrië-gangers staan morgen terecht.
En daar blijft het niet bij. De Syrische Democratische Strijdkrachten hebben zo'n 1100 Iraakse strijders uitgeleverd aan Bagdad. Zij werden allen verdacht van lidmaatschap bij IS. Zo'n 160 hiervan zijn inmiddels ter dood veroordeeld.
Van de Europese veroordeelden is er echter nog geen één geëxecuteerd. En hoewel Frankrijk nog geen vinger heeft uitgestoken om ze terug te halen, zegt het land wel al het mogelijke te doen om de executies tegen te houden. Iedereen snapt natuurlijk dat Frankrijk totaal geen zin heeft in de hele politieke kwestie die oplaait als het wél strijders terughaalt. Het lijkt er dan ook meer op dat Frankrijk (en Europa) 'alles doet' in een slakkentempo, tot de jihadi's allemaal aan een touw hangen en iedereen opgelucht adem kan halen. C'est la vie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten