Thierry Baudet na lezing: 'Hilarisch en verbijsterend hoe media ideeën, artikelen en lezingen verbasteren'

Geen categoriejun 02 2019, 17:00
Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, haalt uit naar mainstream media die volgens hem weer de boel lopen te verdraaien. "Even hilarisch als verbijsterend," zegt hij in een tweet, over hoe zij "serieuze ideeën, artikelen of lezingen weten te verbasteren tot wartaal, ongegrijpelijke, onsamenhangende quootjes, halve argumentaties en rancunetaal."
[embed]https://twitter.com/thierrybaudet/status/1134940665073360896[/embed]
Met deze tweet reageert hij op een 'verslaglegging' van de NRC over een conferentie over publieksfilosofie. Baudet werd namelijk uitgenodigd om ook een praatje te komen houden. Van zijn betoog is echter bar weinig terug te vinden in het artikel. Wel wordt het onderwerp duidelijk gemaakt: 'Het probleem van de Verlichting' en met name 'Universalisme'.
Uit de rest van het stuk kunnen we opmaken dat Baudet zich keert tegen bepaalde Verlichtingsidealen, of in ieder geval de concrete uitwerking daarvan in de hedendaagse maatschappij. Hij is kennelijk op zoek naar een manier om weer 'geworteld te raken' in de eigen cultuur, maatschappij, identiteit en bijpassend wereldbeeld. Hij keert zich tegen "De liberalen, de sociaal-democraten, de groenen, de kosmopolieten.” en beschouwt de Europese Unie als een entiteit die mensen wil "ontwortelen”.
Het artikel slaat dan ineens een paar flinke stappen over en fast forward naar het vragenmoment vanuit het publiek, want wat Baudet precies bedoelt is kennelijk niet interessant voor de lezer. Nee, liever leest men dat hij niet op alle vragen direct antwoord heeft of heeft gegeven. Da's altijd smullen!
Los van hoe triest dit artikel is, stipt het kleine beetje inhoud dat er nog wél in voor komt toch iets belangrijks aan. Baudet zou er namelijk goed aan doen om de onderwerpen die boven kwamen drijven, door vragen uit het publiek, toch proberen uit te (laten) diepen. Met zijn filosofie en wereldbeeld zullen over kwesties als identiteit, conservatieve revolutie, 'geworteld zijn', anti-kosmopoliete houding en anti-Verlichtingsopvattingen in het algemeen, op den duur namelijk wel antwoorden moeten komen. Die hoeven niet allemaal vanuit hém te komen. Maar een houding of antwoord dat voor de rest van Nederland overkomt als 'da's niet mijn probleem', is simpelweg geen houdbare positie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten