Iraanse troepen veroveren Tikrit

Geen categoriemrt 13 2015, 15:00
"Iraakse leger herover Tikrit" kopt het RefDag vandaag. Jammer, maar de waarheid is iets negatiever.
Het Reformatorisch Dagblad bericht vandaag dat het Iraakse leger erin is geslaagd om Tikrit te heroveren op de massaslachters van ISIS. Je zou denken, geweldig nieuws! De radicale moslims slaan op de vlucht, vrijheid en gerechtigheid maken een comeback.
Het Iraakse leger heeft ongeveer driekwart van de stad Tikrit heroverd op Islamitische Staat (IS). Dat hebben de legerautoriteiten donderdag gezegd tegen CNN. Het overige deel van de stad is nog wel in handen van de terreurgroep. Daar zijn nog ongeveer 150 strijders.
Helaas is dat een beetje al te positief. Het Iraakse leger doet dit namelijk niet in zijn eentje, maar met de hulp van Iraanse officieren en door Iran gesteunde sjiitische milities. Sterker nog, Iran heeft feitelijk de leiding over de operatie. Irak verdedigt de betrokkenheid van Iran door te stellen dat dit land meer ervaring heeft met het bestrijden van terrorisme, wat natuurlijk alleen klopt als je het over soennitische extremisten hebt. Ayatollah Khamenei is zelf namelijk één van de grootste sponsoren van terrorisme wereldwijd. Denk maar aan Hamas en Hezbollah, om twee organisaties te noemen die hun bestaan honderd procent te danken hebben aan zijn steun.
In Amerika wordt President Obama steeds meer bekritiseerd omdat hij dit toelaat - en terecht. Iran wordt namelijk geleid door een stel islamonazi's die zowel Israël als Amerika van de aardbodem willen vegen. Daarnaast hebben ze ook nog eens de ambitie om een eigen radicaal-sjiitisch kalifaat op te richten dat grote delen van het Midden-Oosten bevat.
Deze strategie - Iran de vrije hand geven in Irak - zal de komende jaren voor alleen maar meer problemen zorgen. Laten we niet vergeten: ISIS is onze vijand, maar datzelfde geldt voor Iran. In het Midden-Oosten is de vijand van je vijand maar al te vaak ook jouw vijand, en niet je vriend.
Amerikas beleid om Iran zijn gang te laten gaan is levensgevaarlijk en daarom volstrekt onacceptabel. Als er grondtroepen nodig zijn om ISIS te verslaan moet het Westen die zelf sturen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten