Iran voert de druk op bij Europa om nucleaire deal

Geen categoriejun 05 2018, 18:00
Iran wil dat Europese landen stelling nemen omtrent het akkoord. Kiezen ze voor de Verenigde Staten of houden ze vast aan het nucleaire pact? Zo lezen we in het NRC.
Iran kondigde vandaag aan dat het land haar capaciteit voor uraniumverrijking wil uitbreiden. Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en de EU moeten nu dus snel een keuze maken. Iran wil meer dan alleen woorden van deze landen.
Zij staan nu voor de keuze waar voorgenoemde landen blijven handelen met Iran ondanks de sancties vanuit de Verenigde Staten, óók wanneer dit sancties tegen Europese bedrijven, die zakendoen in Iran, oplevert óf ze laten Iran in de steek waarop zij hun nucleaire programma verder gaan uitbreiden. Een flinke impasse dus want sancties op Europese bedrijven vind natuurlijk niemand leuk maar een paar potentiële kernwapens in het Midden-Oosten is óók weer niet gezellig. Iran kondigde eerder al uitbreidingen aan die binnen de afspraken van het pact vielen.
Israëlische premier Netanyahu is natuurlijk absoluut niet blij met deze situatie en beweert er alles aan te willen doen dat Iran geen kernwapens bemachtigd. Hij refereerde naar een tweet van Ayatollah Khamenei waarin de opvatting van Iran over Israël naar voren komt: "Onze opstelling jegens Israël is dezelfde die we altijd hebben gehad. #Israël is een kwaadaardig kankergezwel in de West-Aziatische regio dat verwijderd moet worden en moet worden uitgeroeid: het is mogelijk en het zal gebeuren.”
Er zijn inmiddels al verschillende Europese bedrijven die zijn vertrokken uit Iran omdat ze geen garanties en bescherming krijgen tegen Amerikaanse sancties. Het wordt ze gewoon te heet onder de voeten en dus krijgt de toch al fragiele Iraanse economie weer een tik! Dit terwijl er al regelmatig stakingen zijn dus de kans is meer dan aanwezig dat de sociale onrust in het land flink toeneemt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten