IS is bijna verslagen in Raqqa en dan gaat het gevecht pas echt beginnen.

IS is bijna verslagen in Raqqa en dan gaat het gevecht pas echt beginnen.

Raqqa, waar het kalifaat van Islamitische Staat werd uitgeroepen, is bijna ingenomen door de Internationale Coalitie, geleid door de Verenigde Staten. Hiermee komt er bijna een einde aan de fysieke plaag van het kalifaat van IS in het Midden-Oosten.

Is het daarmee gedaan? Nee, natuurlijk niet. De mensen die net doen alsof dat wel zo is, zoals Donald Trump, hebben het volstrekt bij het verkeerde eind. Neen, het is dan verre van klaar, want de ideologie heeft zich over de hele wereld uitgestrekt. In zeker zin zou je zelfs kunnen zeggen dat de oorlog tegen IS (ja zo noem ik het toch maar) ervoor heeft gezorgd dat er nog meer aanhangers zijn. IS kan aangeven dat ze altijd gelijk hebben gehad en het Westen de islam willen vernietigen.

Heeft de Internationale Coalitie dan schuld? Nee, dat niet, het is goed dat het kalifaat is aangepakt, maar we moeten ook erkennen dat dit één van de gevolgen is van militair ingrijpen. Daarmee heeft de globalisering en de digitalisering meegeholpen met het verspreiden van het gedachtegoed van IS.

IS is daarbij dus verre van verslagen, als de Internationale Coalitie de organisatie fysiek heeft verdreven. Het gedachtegoed is nog springlevend en dadelijk nog meer verspreid en gefragmenteerd dan eerst. Een gecentraliseerde machtsstructuur is misschien verdreven, maar dat heb je niet nodig voor zoverre het gaat om terrorisme. De mensen kan je doden, ideeën niet. We zijn er nog lang niet.

https://www.youtube.com/watch?v=8WZ0XSf23rs

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties